Bakan müjdeyi verdi

ISPARTA 23.09.2016 - 10:37, Güncelleme: 30.03.2022 - 17:24
 

Bakan müjdeyi verdi

Bakan müjdeyi verdi Isparta’da giderek artan lavanta üretiminde ihracat kapısının aralandığı müjdesi geldi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Lavanta çok kıymetli. Yeni bir iharacat kapısı olabilir. Bizdeki lavanta çok kaliteli ve gerçekten tıbbi açıdan çok faydalı olduğu için tercih ediliyor. Hatta şu anda ihracatın önü açıldı." dedi. Eroğlu, Afyonkarahisar Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezini kurduklarını belirtti. Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ile birlikte çok güzel çalışmalar yaptıklarına işaret eden Eroğlu, "Her ay bir kitap çıkarıyoruz. Şu ana kadar 10-12 kitapçık hazırlandı. Bunlardan birisi lavanta konusunda, kekik gibi onları da basacağız." ifadesini kullandı. Bakan Eroğlu, bölgede lavanta ekimine başlandığını vurgulayarak, şöyle devam etti: "Dinar ilçesinde çok güzel netice aldık. Bunu teşvik ediyoruz. Destek de veriyoruz. Hatta lavanta kolonyası, kremi üretildi, dün de parfümü bize verildi. Lavanta çok kıymetli. Yeni bir ihracat kapısı olabilir. Bizdeki lavanta çok kaliteli ve gerçekten tıbbi açıdan çok faydalı olduğu için tercih ediliyor. Hatta şu anda ihracatın önü açıldı. Dinar Kaymakamımız lavantadan yapılmış mamulleri getirdi. Çok memnun oldum. Biz bu lavantadan yapılan ürünleri Çiçektepe Köyü'nde yeni düğün yapan bir gelin hanıma takdim ettik. Güzel oldu." Eroğlu, lavanta üretimine hem Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hem de kendilerinin destek verdiğini bildirdi. Eroğlu, şunları kaydetti: "Bunun kullanımı konusunda, tıbbi ve ıtri bitkilerle ilgili olduğu için bizim de Daire Başkanlığımız var. Burada Afyonkarahisar Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezimiz var. Burası her türlü desteği veriyor. Araştırmalar Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde (AKÜ) gerçekleştiriliyor, bunların tahlilleri yapılıyor. Kimyasal analizler yapılıyor. Üreticiye her türlü desteği veriyoruz, vereceğiz. Bu yeni bir sektör. Dünyada yılda 115 milyar dolar potansiyel var. Biz ne kadar alıyoruz? Türkiye, özellikle tıbbi bitkiler açısından kıta Avrupası'ndan daha zengin ama ona rağmen biz maalesef yılda 600 milyon dolarlık bir katkı sağlıyoruz. Halbuki bizim bu ekonomik katkıyı yılda 5 milyar dolara ulaştırmak gibi bir hedefimiz var."  

Bakan müjdeyi verdi

Isparta’da giderek artan lavanta üretiminde ihracat kapısının aralandığı müjdesi geldi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Lavanta çok kıymetli. Yeni bir iharacat kapısı olabilir. Bizdeki lavanta çok kaliteli ve gerçekten tıbbi açıdan çok faydalı olduğu için tercih ediliyor. Hatta şu anda ihracatın önü açıldı." dedi.

Eroğlu, Afyonkarahisar Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezini kurduklarını belirtti. Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ile birlikte çok güzel çalışmalar yaptıklarına işaret eden Eroğlu, "Her ay bir kitap çıkarıyoruz. Şu ana kadar 10-12 kitapçık hazırlandı. Bunlardan birisi lavanta konusunda, kekik gibi onları da basacağız." ifadesini kullandı.

Bakan Eroğlu, bölgede lavanta ekimine başlandığını vurgulayarak, şöyle devam etti: "Dinar ilçesinde çok güzel netice aldık. Bunu teşvik ediyoruz. Destek de veriyoruz. Hatta lavanta kolonyası, kremi üretildi, dün de parfümü bize verildi. Lavanta çok kıymetli. Yeni bir ihracat kapısı olabilir. Bizdeki lavanta çok kaliteli ve gerçekten tıbbi açıdan çok faydalı olduğu için tercih ediliyor. Hatta şu anda ihracatın önü açıldı. Dinar Kaymakamımız lavantadan yapılmış mamulleri getirdi. Çok memnun oldum. Biz bu lavantadan yapılan ürünleri Çiçektepe Köyü'nde yeni düğün yapan bir gelin hanıma takdim ettik. Güzel oldu."

Eroğlu, lavanta üretimine hem Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hem de kendilerinin destek verdiğini bildirdi.

Eroğlu, şunları kaydetti: "Bunun kullanımı konusunda, tıbbi ve ıtri bitkilerle ilgili olduğu için bizim de Daire Başkanlığımız var. Burada Afyonkarahisar Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezimiz var. Burası her türlü desteği veriyor. Araştırmalar Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde (AKÜ) gerçekleştiriliyor, bunların tahlilleri yapılıyor. Kimyasal analizler yapılıyor. Üreticiye her türlü desteği veriyoruz, vereceğiz. Bu yeni bir sektör. Dünyada yılda 115 milyar dolar potansiyel var. Biz ne kadar alıyoruz? Türkiye, özellikle tıbbi bitkiler açısından kıta Avrupası'ndan daha zengin ama ona rağmen biz maalesef yılda 600 milyon dolarlık bir katkı sağlıyoruz. Halbuki bizim bu ekonomik katkıyı yılda 5 milyar dolara ulaştırmak gibi bir hedefimiz var."

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Reklam kod içeriği yüklenmemiş.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.