Gizli Cennete Ziyaretçi Akını

İLÇE HABERLERİ 11.07.2018 - 17:56, Güncelleme: 30.03.2022 - 17:24
 

Gizli Cennete Ziyaretçi Akını

İlk fidelerin gelmesinin üzerinden 40 yılı aşkın yıl geçti… Aslında mor maceranın ilk adımları taa 1975 yılında atıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ‘Gelecek Turizmde’ programıyla bu mor macerayı destekleyince gizli cennet ortaya çıktı. Evet, Keçiborlu Kuyucak’tan söz ediyoruz. Binlerce kişiyi kokusuna ve rengine çeken o büyülü köyden…  Lavanta deyince hemen herkesin aklına Fransa gelir. Fransa’nın güneyindeki Provence bölgesi her yıl lavanta döneminde binlerce turistin adresi olur. Şimdi Fransa’nın o tahtını Keçiborlu/Kuyucak sallamaya başladı bile.  Gün batımının sıcak renklerine kavuşan lavanta tarlalarının fotoğraflarını görünce orada olmak isteyenler şimdi soluğu Isparta’da Keçiborlu İlçesine bağlı Kuyucak Köyü’nde alıyor. Torosların eteğinde, Isparta'nın yaklaşık 50 km uzağına kurulu ve yalnızca 250 kişinin yaşadığı bir köy Kuyucak. Türkiye'deki lavanta üretimininin %90'ı bu köyden sağlanıyor. GELECEK TURİZMDE  1975’te ilk lavanta fidelerinin gelmesiyle başlayan bu macera, Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın 'Gelecek Turizmde' programıyla desteklenmesiyle büyüdü. Özel eğitimlerden geçen köy halkı artık lavanta tarımında bir ustaya dönüştü. Bu güzellikten haberdar olanlar da bu görsel şöleni kaçırmadı ve Kuyucak Köyü bu yıl ziyaretçi akınına sahne oldu. Geçtiğimiz yıl neredeyse 100 bin ziyaretçiye ev sahipliği yapan Kuyucak, bu yıl da 100 binin üzerinde ziyaretçiye mor kapılarını açıyor. Özellikle hafta sonları yüzlerce tur otobüsünün turist getirdiği Kuyucak, yerli ve yabancı turistleri adeta büyülüyor.  LAVANTANIN FARKINA VARIN  Rüya gibi mosmor lavanta çiçeklerinin göz alabildiğine uzandığı tarlalar, 25 Temmuz’a kadar ziyaretçi akınına devam edeceğe benziyor. Bu tarihten sonraki iki hafta boyunca ise köyde büyük bir lavanta hasadı şenliği yaşanacak. Eğer siz de Lavanta Kokulu Köy’ü bu dönemde ziyaret ederseniz, kendi ellerinizle lavanta toplama deneyimini yaşayabilirsiniz. Lavanta bitkisi yalnızca güzel görüntüsü ve hoş kokusuyla değil şifalı özellikleriyle de biliniyor. Köyde üretilen lavanta suyu, lavanta çayı ve lavanta yağı gibi birçok doğal üründen satın alabilirsiniz. Ayrıca lavantalı dondurma, lavanta keki, lavantalı kurabiye ve lavanta kahvesinin tadına bakabilirsiniz. KEŞFETMEKTE GEÇ KALMAYIN  Köydeki konaklama olanakları şirin pansiyonlara dönüştürülmüş köy evleri şeklinde. Ayrıca lavanta tarlalarının büyüleyici görüntüsünden uzaklaşabilirseniz, Lavanta Kokulu Köy’ün yakın çevresinde bisiklete bineceğiniz, yürüyüş ve kamp yapabileceğiniz başka doğal güzellikler de sizi bekliyor. Eğer size de hem yerel turizme destek olmak hem de çok uzaklara gitmeden lavanta tarlalarında özgürce dolaşmak isterseniz, Türkiye’nin gizli kalmış bu mor cennetini keşfetmekte geç kalmayın! Eğer siz de Lavanta Kokulu Köy’ü bu dönemde ziyaret ederseniz, kendi ellerinizle lavanta toplama deneyimini yaşayabilirsiniz.

İlk fidelerin gelmesinin üzerinden 40 yılı aşkın yıl geçti… Aslında mor maceranın ilk adımları taa 1975 yılında atıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ‘Gelecek Turizmde’ programıyla bu mor macerayı destekleyince gizli cennet ortaya çıktı. Evet, Keçiborlu Kuyucak’tan söz ediyoruz. Binlerce kişiyi kokusuna ve rengine çeken o büyülü köyden… 

Lavanta deyince hemen herkesin aklına Fransa gelir. Fransa’nın güneyindeki Provence bölgesi her yıl lavanta döneminde binlerce turistin adresi olur. Şimdi Fransa’nın o tahtını Keçiborlu/Kuyucak sallamaya başladı bile. 

Gün batımının sıcak renklerine kavuşan lavanta tarlalarının fotoğraflarını görünce orada olmak isteyenler şimdi soluğu Isparta’da Keçiborlu İlçesine bağlı Kuyucak Köyü’nde alıyor. Torosların eteğinde, Isparta'nın yaklaşık 50 km uzağına kurulu ve yalnızca 250 kişinin yaşadığı bir köy Kuyucak. Türkiye'deki lavanta üretimininin %90'ı bu köyden sağlanıyor.

GELECEK TURİZMDE 

1975’te ilk lavanta fidelerinin gelmesiyle başlayan bu macera, Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın 'Gelecek Turizmde' programıyla desteklenmesiyle büyüdü. Özel eğitimlerden geçen köy halkı artık lavanta tarımında bir ustaya dönüştü. Bu güzellikten haberdar olanlar da bu görsel şöleni kaçırmadı ve Kuyucak Köyü bu yıl ziyaretçi akınına sahne oldu. Geçtiğimiz yıl neredeyse 100 bin ziyaretçiye ev sahipliği yapan Kuyucak, bu yıl da 100 binin üzerinde ziyaretçiye mor kapılarını açıyor. Özellikle hafta sonları yüzlerce tur otobüsünün turist getirdiği Kuyucak, yerli ve yabancı turistleri adeta büyülüyor. 

LAVANTANIN FARKINA VARIN 

Rüya gibi mosmor lavanta çiçeklerinin göz alabildiğine uzandığı tarlalar, 25 Temmuz’a kadar ziyaretçi akınına devam edeceğe benziyor. Bu tarihten sonraki iki hafta boyunca ise köyde büyük bir lavanta hasadı şenliği yaşanacak. Eğer siz de Lavanta Kokulu Köy’ü bu dönemde ziyaret ederseniz, kendi ellerinizle lavanta toplama deneyimini yaşayabilirsiniz.

Lavanta bitkisi yalnızca güzel görüntüsü ve hoş kokusuyla değil şifalı özellikleriyle de biliniyor. Köyde üretilen lavanta suyu, lavanta çayı ve lavanta yağı gibi birçok doğal üründen satın alabilirsiniz. Ayrıca lavantalı dondurma, lavanta keki, lavantalı kurabiye ve lavanta kahvesinin tadına bakabilirsiniz.

KEŞFETMEKTE GEÇ KALMAYIN 

Köydeki konaklama olanakları şirin pansiyonlara dönüştürülmüş köy evleri şeklinde. Ayrıca lavanta tarlalarının büyüleyici görüntüsünden uzaklaşabilirseniz, Lavanta Kokulu Köy’ün yakın çevresinde bisiklete bineceğiniz, yürüyüş ve kamp yapabileceğiniz başka doğal güzellikler de sizi bekliyor. Eğer size de hem yerel turizme destek olmak hem de çok uzaklara gitmeden lavanta tarlalarında özgürce dolaşmak isterseniz, Türkiye’nin gizli kalmış bu mor cennetini keşfetmekte geç kalmayın! Eğer siz de Lavanta Kokulu Köy’ü bu dönemde ziyaret ederseniz, kendi ellerinizle lavanta toplama deneyimini yaşayabilirsiniz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Reklam kod içeriği yüklenmemiş.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.