Ocakbaşı sohbet'te Ziya Gökalp konuşuldu

GÜNDEM 22.11.2017 - 10:49, Güncelleme: 30.03.2022 - 17:24
 

Ocakbaşı sohbet'te Ziya Gökalp konuşuldu

Türkocakları Isparta şubesinin bu hafta, pazartesi günkü Ocakbaşı sohbetinde Hakk'a yürüyüşünün 93. seneyi devriyesinde Türkçülüğün Esasları, Kızıl Elma, Türkleşmek İslamlaşmak Muasırlaşmak gibi pek çok kitabın yazarı ve 1912 yılında kurulan Türkocakları'nın da kurucularından olan  Diyarbakır'lı Ziya Gökalp konuşuldu. Türkocağı Gençlik kolu başkanı SDÜ öğrencisi Alperen Uçar'ın açılış konuşmasını yaptığı programın konuğu SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğretim üyesi Y. Doç. Dr. Cafer Gariper oldu. Sohbete SDÜ öğretim üyeleri, öğrenciler ile Türkocaklıların katılımı  bir hayli fazlaydı. Pazar günü Hakk'a yürüyen cep herkülü Milli Halterci Naim Süleymanoğlu anılıp, fatihalar gönderildikten sonra Türkocakları Genel Merkezinin başlattığı, Rusya'nın Kırım'ı işgal ve ilhak'ını protesto eden kampanya metni okundu ve katılımcıların imzasına açıldı. Günün konuğu sohbetine başlayarak özetle şöyle dedi: Ziya Gökalp (1876-1924), 19. yüzyıldan 20. yüzyıla, İmparatorluktan millî devlete geçiş sürecinde öne çıkan aydınlardan biridir. O, özellikle II. Meşrutiyet yıllarından başlayarak 1924’de kadar araştırma ve incelemeleriyle, ortaya koyduğu görüşlerle kültür ve sanat hayatımızda, sosyoloji alanında, düşünce dünyamızda derin izler bırakmıştır. Bugün de onun görüşlerinin etkilerinden söz etmek mümkündür. Bunun yanında her düşünür ve bilim adamı gibi Ziya Gökalp’ın da görüş ve tespitleri tartışmaya açıktır. Ziya Gökalp, bilindiği üzere İmparatorluğun dağılış ve çözülüş sürecinde çocukluğunu, gençliğini ve olgunluk dönemini yaşayan bir düşünce ve sanat adamıdır. Gökalp, döneminin öne çıkan aydınları gibi ülkenin içinde bulunduğu zor şartlardan kurtulması için çeşitli görüşler ortaya koymuş, millî bir devletin oluşmasında öncü düşünürlerden biri olmuştur. O, Türkçenin sadeleşmesinde, millî edebiyatın oluşmasında etkili olan başlıca kişilerden biri durumundadır. Onun üzerinde durulması gereken yanlarından biri, ülkenin içinde bulunduğu zor şartlar karşısında samimi duygu ve düşünceler içerisinde çözüm yolları aramış, ileri ve gelişmiş bir Türkiye hayali kurmuş olmasıdır.Türk Fikir ve Edebiyat dünyamızın  iz bırakan bir şahsiyeti olan  Ziya Gökalp  ne yazık ki en verimli çağında 48 yaşında Hakk'a yürümüştür.   Bir saat anlatım, yarım saat soru cevap ile geçen  sohbete ikramlar ardından son verildi.

Türkocakları Isparta şubesinin bu hafta, pazartesi günkü Ocakbaşı sohbetinde Hakk'a yürüyüşünün 93. seneyi devriyesinde Türkçülüğün Esasları, Kızıl Elma, Türkleşmek İslamlaşmak Muasırlaşmak gibi pek çok kitabın yazarı ve 1912 yılında kurulan Türkocakları'nın da kurucularından olan  Diyarbakır'lı Ziya Gökalp konuşuldu. Türkocağı Gençlik kolu başkanı SDÜ öğrencisi Alperen Uçar'ın açılış konuşmasını yaptığı programın konuğu SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğretim üyesi Y. Doç. Dr. Cafer Gariper oldu. Sohbete SDÜ öğretim üyeleri, öğrenciler ile Türkocaklıların katılımı  bir hayli fazlaydı. Pazar günü Hakk'a yürüyen cep herkülü Milli Halterci Naim Süleymanoğlu anılıp, fatihalar gönderildikten sonra Türkocakları Genel Merkezinin başlattığı, Rusya'nın Kırım'ı işgal ve ilhak'ını protesto eden kampanya metni okundu ve katılımcıların imzasına açıldı. Günün konuğu sohbetine başlayarak özetle şöyle dedi:

Ziya Gökalp (1876-1924), 19. yüzyıldan 20. yüzyıla, İmparatorluktan millî devlete geçiş sürecinde öne çıkan aydınlardan biridir. O, özellikle II. Meşrutiyet yıllarından başlayarak 1924’de kadar araştırma ve incelemeleriyle, ortaya koyduğu görüşlerle kültür ve sanat hayatımızda, sosyoloji alanında, düşünce dünyamızda derin izler bırakmıştır. Bugün de onun görüşlerinin etkilerinden söz etmek mümkündür. Bunun yanında her düşünür ve bilim adamı gibi Ziya Gökalp’ın da görüş ve tespitleri tartışmaya açıktır.

Ziya Gökalp, bilindiği üzere İmparatorluğun dağılış ve çözülüş sürecinde çocukluğunu, gençliğini ve olgunluk dönemini yaşayan bir düşünce ve sanat adamıdır. Gökalp, döneminin öne çıkan aydınları gibi ülkenin içinde bulunduğu zor şartlardan kurtulması için çeşitli görüşler ortaya koymuş, millî bir devletin oluşmasında öncü düşünürlerden biri olmuştur. O, Türkçenin sadeleşmesinde, millî edebiyatın oluşmasında etkili olan başlıca kişilerden biri durumundadır. Onun üzerinde durulması gereken yanlarından biri, ülkenin içinde bulunduğu zor şartlar karşısında samimi duygu ve düşünceler içerisinde çözüm yolları aramış, ileri ve gelişmiş bir Türkiye hayali kurmuş olmasıdır.Türk Fikir ve Edebiyat dünyamızın  iz bırakan bir şahsiyeti olan  Ziya Gökalp  ne yazık ki en verimli çağında 48 yaşında Hakk'a yürümüştür.
 

Bir saat anlatım, yarım saat soru cevap ile geçen  sohbete ikramlar ardından son verildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.