Suat Kolukırık koalisyonu değerlendirdi

SİYASET 22.07.2015 - 13:14, Güncelleme: 30.03.2022 - 17:24
 

Suat Kolukırık koalisyonu değerlendirdi

SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünde görevli olan Doç. Dr. Suat Kolukırk Koalisyon görüşmelerini sosyal medya üzerinden değerlendirdi. Koalisyon görüşmeleri üzerine bir değerlendirme: 1-MHP ve HDP’nin koalisyon noktasında oluşturmuş olduğu katı sınırlar yerine uzun zamandan beri iktidar olamamış CHP’nin, AK Parti ile koalisyon konusunda daha ılımlı bir politika sergilediği görülmektedir. 2-Türkiye’deki iş çevreleri, bazı ulusal basın ve uluslararası kamuoyunun AK Parti-CHP koalisyonundan yana tavır alış nedenleri iyi irdelenmelidir.  3-AK Parti ve CHP, her biri koalisyon süreçlerinde pazarlık meselesi olacak birçok hayati meselede (Cumhurbaşkanı’nın pozisyonu, paralel yapı ile mücadele, Suriye ve Mısır politikası gibi) ters düştüğü gözden kaçmamalıdır. 4-İdeolojik olarak siyasi yelpazenin çok farklı yerlerinde yer alanbu partilerin olası işbirliklerini kendi tabanlarına anlatmaları veya bu işbirliği nedeniyle tabanlarında oluşabilecek rahatsızlıkları ve krizleri yönetebilmeleri, her iki parti açısından da önemli bir sınavdır.  5-Her ne kadar Türkiye’nin koalisyon pratiği özellikle genel seçimlerden sonra oluşan koalisyonlarda iki zıt kutbun bir araya geldiğine işaret etse de, AK Parti-CHP koalisyonunu kurmak, sürdürülebilir ve uzun ömürlü kılmak ve hayati kararlara imza atmasını sağlamak oldukça zordur.  6-Başarısız koalisyon performanslarının bir sonraki seçimde özellikle büyük partinin veya uzun zamandan beri iktidarda olan partinin oylarında bir erimeye yol açtığı bu koalisyon hesaplarında dikkate alınmalıdır. Bu durum, Türkiye’de “kısa veya orta vadede erken seçime” işaret etmektedir. 7-Kutuplaşmanın ve partilerin temel politik meseleler üzerine fikir ayrılığının çok derin olduğu halihazırdaki siyasi atmosferde, koalisyon olasılıklarının yaşama geçirilebilmesi veya vücut bulacak bir koalisyonun uzun ömürlü olması çok mümkün görünmemektedir.

SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünde görevli olan Doç. Dr. Suat Kolukırk Koalisyon görüşmelerini sosyal medya üzerinden değerlendirdi.

Koalisyon görüşmeleri üzerine bir değerlendirme:

1-MHP ve HDP’nin koalisyon noktasında oluşturmuş olduğu katı sınırlar yerine uzun zamandan beri iktidar olamamış CHP’nin, AK Parti ile koalisyon konusunda daha ılımlı bir politika sergilediği görülmektedir.

2-Türkiye’deki iş çevreleri, bazı ulusal basın ve uluslararası kamuoyunun AK Parti-CHP koalisyonundan yana tavır alış nedenleri iyi irdelenmelidir. 

3-AK Parti ve CHP, her biri koalisyon süreçlerinde pazarlık meselesi olacak birçok hayati meselede (Cumhurbaşkanı’nın pozisyonu, paralel yapı ile mücadele, Suriye ve Mısır politikası gibi) ters düştüğü gözden kaçmamalıdır.

4-İdeolojik olarak siyasi yelpazenin çok farklı yerlerinde yer alanbu partilerin olası işbirliklerini kendi tabanlarına anlatmaları veya bu işbirliği nedeniyle tabanlarında oluşabilecek rahatsızlıkları ve krizleri yönetebilmeleri, her iki parti açısından da önemli bir sınavdır. 

5-Her ne kadar Türkiye’nin koalisyon pratiği özellikle genel seçimlerden sonra oluşan koalisyonlarda iki zıt kutbun bir araya geldiğine işaret etse de, AK Parti-CHP koalisyonunu kurmak, sürdürülebilir ve uzun ömürlü kılmak ve hayati kararlara imza atmasını sağlamak oldukça zordur. 

6-Başarısız koalisyon performanslarının bir sonraki seçimde özellikle büyük partinin veya uzun zamandan beri iktidarda olan partinin oylarında bir erimeye yol açtığı bu koalisyon hesaplarında dikkate alınmalıdır. Bu durum, Türkiye’de “kısa veya orta vadede erken seçime” işaret etmektedir.

7-Kutuplaşmanın ve partilerin temel politik meseleler üzerine fikir ayrılığının çok derin olduğu halihazırdaki siyasi atmosferde, koalisyon olasılıklarının yaşama geçirilebilmesi veya vücut bulacak bir koalisyonun uzun ömürlü olması çok mümkün görünmemektedir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Reklam kod içeriği yüklenmemiş.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.