TÜRKİYE’NİN SEÇİMİ

SİYASET 06.06.2015 - 13:51, Güncelleme: 30.03.2022 - 17:24
 

TÜRKİYE’NİN SEÇİMİ

Türkiye son bir yılda üç seçimini birden yaptı. Önce yerel yönetimler seçimi, ardından Cumhurbaşkanlığı seçimi ve şimdide Milletvekili genel seçimleri... 2019 yılına kadar olağan bir durum olmazsa ülkede seçim olmayacak. 2019 yılında ise her üç seçimi birarada yapacağız. Cumhurbaşkanlığı, Yerel yönetimler ve Genel seçimler birarada olacak.  ​25 dönem Milletvekili seçimleri yarın sabah saat 08.00’de başlayacak ve saatler 17.00’yi gösterdiğinde oy verme işlemi sona erecek. Isparta’da seçim sonuçlarını yarın akşam saat 21.00 civarında alırız. Ülkenin genel durumunu ise saat 22.00 sularında öğreniriz. Kesin sonuçlar ise bir gün sonrasında netleşir. Üç aşağı beş yukarı.... Öncelikle Isparta ile ilgili bir değerlendirme yapmak istiyorum. Günlerdir siyasi partilerin ve Milletvekili adaylarının seçim kampanyalarını izledik, gördük ve yazdık. AK parti, CHP ve MHP Genel başkanlarıda hükümet meydanında miting yaparak seçim vaadlerini sıraladılar. 304 bin seçmenin oy kullanacağı Isparta’da tahminen 260 bin geçerli oyun sandığa yansıyacağını düşünüyorum. 2011 yılında yapılan seçimlerde partilerin aldığı oylar sonucu AK parti 2, CHP 1 ve MHP 1 vekilini meclise göndermişti. Bu seçimdede tablo buna yakın görünüyor. En fazla oy alan parti 2 vekil çıkartır. Ülke genelinde ise gözler HDP’ye çevrilmiş durumda. 2011 yılında bağımsız olarak seçime giren HDP adayları bu kez parti olarak seçime giriyor ve ülke barajını geçmek için çalışıyor. AK parti, CHP ve MHP’nin meclise girmesine kesin gözle bakılıyor. tüm gözler HDP’nin brajı aşıp aşmayacağına çevrildi. HDP’nin barajı aşması durumunda 60 ve 70 Milletvekili çıkartabileceğini tahmin ediyorum. Şayet HDP barajı aşamazsa bu 70 vekilin en az 50 tanesini AK parti alır. HDP’nin barajı aşması durumunda AK partinin hükümeti kuracak 276 sayısına ulaşıp ulaşmayacağı noktasındaki kesin bir kanaat sözkonusu değil. AK parti için bir risk söz konusu olacaktır. Türkiyedeki birçok kamuoyu araştırması yapan firmaların anket sonuçlarını yakınen takip ettik. Bazı anket şirketleri HDP’nin barajı aşamayacağını, bazılarının ise barajı aşacağını gösteriyor. Anketlerde AK partinin % 40 ve üzeri oy alacağını, MHP’nin oylarını artıracağını, CHP’nin ise oylarını koruduğunu hatta birkaç puan artıracağını gösteriyor. Özellikle CHP ve MHP’nin seçim vaatlerindeki Emekliye iki maaş ikramiye sözü bu seçimde nasıl bir algı yarattığını hep birlikte göreceğiz. Türkiye’nin istikrarı ve 2023 hedefinde 7 Haziran 2015 seçimleri büyük önem arzediyor. Sözün bittiği yerdeyiz ve bu kez son sözü her zaman olduğu gibi seçmen söyleyecek. Öncelikle demokartik hakkımızı kullanmak adına mutlaka sandığa gidelim ve oyumuzu kullanalım. Kavgasız, barış içinde bir seçim olması dileği ile kazanan Türkiye olsun....

Türkiye son bir yılda üç seçimini birden yaptı. Önce yerel yönetimler seçimi, ardından Cumhurbaşkanlığı seçimi ve şimdide Milletvekili genel seçimleri... 2019 yılına kadar olağan bir durum olmazsa ülkede seçim olmayacak. 2019 yılında ise her üç seçimi birarada yapacağız. Cumhurbaşkanlığı, Yerel yönetimler ve Genel seçimler birarada olacak. 


​25 dönem Milletvekili seçimleri yarın sabah saat 08.00’de başlayacak ve saatler 17.00’yi gösterdiğinde oy verme işlemi sona erecek. Isparta’da seçim sonuçlarını yarın akşam saat 21.00 civarında alırız. Ülkenin genel durumunu ise saat 22.00 sularında öğreniriz. Kesin sonuçlar ise bir gün sonrasında netleşir. Üç aşağı beş yukarı....

Öncelikle Isparta ile ilgili bir değerlendirme yapmak istiyorum. Günlerdir siyasi partilerin ve Milletvekili adaylarının seçim kampanyalarını izledik, gördük ve yazdık. AK parti, CHP ve MHP Genel başkanlarıda hükümet meydanında miting yaparak seçim vaadlerini sıraladılar. 304 bin seçmenin oy kullanacağı Isparta’da tahminen 260 bin geçerli oyun sandığa yansıyacağını düşünüyorum.

2011 yılında yapılan seçimlerde partilerin aldığı oylar sonucu AK parti 2, CHP 1 ve MHP 1 vekilini meclise göndermişti. Bu seçimdede tablo buna yakın görünüyor. En fazla oy alan parti 2 vekil çıkartır. Ülke genelinde ise gözler HDP’ye çevrilmiş durumda. 2011 yılında bağımsız olarak seçime giren HDP adayları bu kez parti olarak seçime giriyor ve ülke barajını geçmek için çalışıyor.

AK parti, CHP ve MHP’nin meclise girmesine kesin gözle bakılıyor. tüm gözler HDP’nin brajı aşıp aşmayacağına çevrildi. HDP’nin barajı aşması durumunda 60 ve 70 Milletvekili çıkartabileceğini tahmin ediyorum. Şayet HDP barajı aşamazsa bu 70 vekilin en az 50 tanesini AK parti alır. HDP’nin barajı aşması durumunda AK partinin hükümeti kuracak 276 sayısına ulaşıp ulaşmayacağı noktasındaki kesin bir kanaat sözkonusu değil. AK parti için bir risk söz konusu olacaktır.

Türkiyedeki birçok kamuoyu araştırması yapan firmaların anket sonuçlarını yakınen takip ettik. Bazı anket şirketleri HDP’nin barajı aşamayacağını, bazılarının ise barajı aşacağını gösteriyor. Anketlerde AK partinin % 40 ve üzeri oy alacağını, MHP’nin oylarını artıracağını, CHP’nin ise oylarını koruduğunu hatta birkaç puan artıracağını gösteriyor. Özellikle CHP ve MHP’nin seçim vaatlerindeki Emekliye iki maaş ikramiye sözü bu seçimde nasıl bir algı yarattığını hep birlikte göreceğiz.

Türkiye’nin istikrarı ve 2023 hedefinde 7 Haziran 2015 seçimleri büyük önem arzediyor. Sözün bittiği yerdeyiz ve bu kez son sözü her zaman olduğu gibi seçmen söyleyecek. Öncelikle demokartik hakkımızı kullanmak adına mutlaka sandığa gidelim ve oyumuzu kullanalım. Kavgasız, barış içinde bir seçim olması dileği ile kazanan Türkiye olsun....

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Reklam kod içeriği yüklenmemiş.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.