ALPARSLAN TÜRKEŞ YIL DÖNÜMÜNDE ANILDI
ALPARSLAN TÜRKEŞ YIL DÖNÜMÜNDE ANILDI
Ülkücü Hareketin lideri Alparslan Türkeş, 26 yıl önce vefat etti
Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) kurucu lideri Alparslan Türkeş'in vefatının üzerinden tam 26 yıl geçti. Isparta’da sevenleri merhum Türkeş’i ölüm yıldönümünde andı. Bir dönem MHP’den Belediye Meclis üyeliği de yapan Şeref Denizer vefat yıldönümünde Alpaslan Türkeş’i anma ilanı yayınlayarak bağlılığını gösterdi.
Bir anmada MÇP eski il Başkanı Dt Faik Tortop’tan geldi. Tortop, sosyal medya paylaşımında ‘4 Nisan 1997’de vefat eden Başbağumuz Alpaslan Türkeş’e Allah’tan rahmet dileyerek, özlemle anıyoruz’ dedi.
Bu arada Psikolog Hasan Hüseyin Akagündüz ise sosyal medya paylaşımında duygularını şu şekilde dile getirdi, “Seni çok özlüyorum Başbuğ'um. Yattığın yer seni incitmesin. Cennet mekânın olsun. Bugünleri yaşarken hep seni düşünüyorum. Bak, kimler bizim çocuklarımıza hitap ediyor. Yokluğunda kahroluyorum” dedi
MERHUM TÜRKEŞİ HATIRLAYALIM
MHP'yi kuran, Türk siyasi tarihinde önemli bir iz bırakan, oluşturduğu ideolojiyle milyonları peşinden sürükleyen Alparslan Türkeş'in vefatının üzerinden 26 yıl geçti.
Ülkücü hareketin lideri Türkeş, İngiliz işgali altındaki Kıbrıs'ta doğdu. 1933'te ailesiyle Türkiye'ye geldi. Hayali asker olmaktı. Kuleli Askeri Lisesine girdi, İstanbul Harp Okulu'ndan mezun oldu.
Türkiye, 27 Mayıs 1960 darbesini Alparslan Türkeş'in okuduğu bildiriyle öğrendi.
Darbeden sonra Başbakanlık müsteşarı olan Türkeş, aynı yıl Hindistan'a sürgüne gönderildi.
Milli Birlik Komitesi'ne Yeni Delhi'den yazdığı mektupla "Adnan Menderes'i asmayın" uyarısı yaptı.
1963'te Türkiye'ye dönen Türkeş, Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'ne katılarak 1965'te milletvekili seçildi. O artık milliyetçilerin 'Başbuğ'uydu
1969 yılında Adana'da yapılan kongrede, partinin adı Milliyetçi Hareket Partisi olarak değiştirildi. Logo üç hilal olarak belirlendi. Genel başkanlığa Alparslan Türkeş seçildi. Türkeş'in çizdiği yol, Türk milliyetçiliğiydi.
Alparslan Türkeş, 1975'te iktidara ortak oldu. Demirel ve Erbakan ile birlikte Milliyetçi Cephe hükümetlerinde yer aldı.
Darbeciler MHP'yi kapattı, 4,5 yıl tutuklu kaldı
Ülkü Ocakları ve Büyük Ülkü Derneği'ni kurdu. 12 Eylül 1980'de darbeciler, tüm siyasi partiler gibi MHP'yi de kapattı. Türkeş, 4 buçuk yıl tutuklu kaldı.
Yeniden siyaset sahnesine dönüş için 6 Eylül 1987 halk oylamasını bekledi. Siyasi yasağı kalktıktan sonra Milliyetçi Çalışma Partisi'nin başına geçti. Ardından partinin adını yeniden Milliyetçi Hareket Partisi'ne dönüştürdü.
On binlerce kişi uğurladı
Alparslan Türkeş, 80 yaşında kalp krizi sonucu vefat etti. Soğuk ve karlı bir Ankara gününe rağmen on binlerce kişinin katılımıyla son yolculuğuna uğurlandı. Alparslan Türkeş'in kabri onun izinden giden ülküdaşları tarafından sık sık ziyaret ediliyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.