DEPREMLERİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ SDÜ'DE ARAŞTIRILIYOR
Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Merve Erçelik Koncak, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yol açtığı yapı hasarlarının ve enkaz çalışmalarının hava kirleticileri ile solunum sistemi hastalıkları üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla bir proje geliştirdi.
Dr. Öğr. Üyesi Erçelik Koncak’ın geliştirdiği “Hava Kirliliği ve Solunum Sistemi Hastalıkları Nedeniyle Hastane Başvurularının İlişkisi: Altı Şubat Depremlerinin Etkisi, Türkiye Verisi” başlıklı proje, TÜBİTAK-AFAD 1001-UDAP Ulusal Deprem Araştırmaları Programı Ortak Çağrısı kapsamında destek almaya hak kazandı. Proje, deprem sonrası dönemde solunum sistemi hastalıkları nedeniyle hastaneye başvurularda meydana gelen değişiklikleri ve meteorolojik parametrelerin hava kirliliği üzerindeki etkilerini inceleyecek.
Depremlerin doğaya ve insan sağlığına olan olumsuz etkilerini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Erçelik Koncak, “Bu araştırma, depremlerin oluşturduğu fiziksel ve çevresel koşulların sağlık üzerindeki yansımalarını anlamamıza yardımcı olacak. Böylece hava kalitesinin ve solunum yolu hastalıklarının takibi, afet sonrası sağlık politikalarının geliştirilmesi için kritik önem taşıyacak. Yakın zamanda, depremler çok sayıda can kaybına, yaralıya, kayıplara ve insanların yaşadıkları yerden ayrılmak zorunda kalmalarına neden olmuştur. Depremlerdeki akciğer sorunları, morbidite ve mortalitenin ana nedenlerinden biridir. Depremin neden olduğu hava kirleticileri, özellikle partikül madde artışı, farklı coğrafik bölgelerde, iklim, yapılaşma özellikleri gibi birçok farklı etkenlerle ilişkilidir.” dedi.
Projenin sağlık hizmet gereksinimlerinin planlanması ve acil eylem planlarının oluşturulmasında önemli olduğunu belirten Erçelik Koncak, “Şubat 2023'te Türkiye’de meydana gelen depremin ardından hava kirleticileri ile solunum sistemi hastalıklarının belirlenmesi, sadece bölgesel acil durum ve sağlık hizmeti planlarının güncellenmesine katkı sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda yerleşim planlaması için de değerli bilgiler sunacaktır. Ülkemizde bu konuda daha kapsamlı verilerin elde edilmesi, afet sonrası sağlık hizmetlerinin etkinliğini artırmak için yaşamsal önem taşımaktadır.” diye konuştu. SDÜ BÜLTEN