FİKİR ISPARTA TOPLULUĞU'NDAN EKONOMİK RAPOR
Fikir Isparta Topluluğu, son toplantısında Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2023 yılı Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) değerleri ile 2024 yılı Türkiye Hanehalkı Gelir Dağılımı Eşitsizliği Raporu’nu mercek altına aldı. Topluluk, Isparta’nın ekonomik performansı ve gelir dağılımındaki eşitsizliklere ilişkin kapsamlı bir rapor yayınladı. Rapor, il genelindeki ekonomik dinamiklere ışık tutarken, çözüm önerileriyle dikkat çekti.
ISPARTA, TÜRKİYE ORTALAMA GSYH DEĞERİNİN GERİSİNDE KALDI
TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde kişi başına düşen gayrisafi yurtiçi hasıla 2023 yılında 311 bin 110 TL olarak belirlenirken, Isparta bu rakamın yüzde 25,63 altında kalarak 231 bin 362 TL seviyesinde gerçekleşti. Bu değerle Isparta, Türkiye genelinde 35’inci sırada yer aldı. Çevre illerden Burdur 242 bin 521 TL ile 29’uncu sırada, Denizli 253 bin 788 TL ile 28’inci sırada, Afyonkarahisar ise 202 bin 889 TL ile 47’inci sırada yer aldı.
GELİR DAĞILIMINDA EŞİTSİZLİK ARTIYOR
Fikir Isparta Topluluğu’nun raporunda, TÜİK'in 2024 gelir dağılımı verilerine dikkat çekildi. Isparta’nın da içinde bulunduğu Antalya, Burdur ve Isparta’yı kapsayan TR61 bölgesi, Gini katsayısı 0,446 ile Türkiye genelinde gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu ilk üç bölgeden biri oldu. Türkiye geneli ortalaması ise 0,418 olarak açıklandı. “Bu değerler, TR61 bölgesinde gelir eşitsizliğinin Türkiye geneline kıyasla daha yüksek olduğunu göstermektedir.” denilen raporda bölgedeki gelir eşitsizliğinin 2021 yılından itibaren sürekli bir artış gösterdiği vurgulandı.
GSYH ARTIŞI ENFLASYONA BAĞLI
Raporda 2023 yılı GSYH rakamlarının, 2022 yılına kıyasla yüzde 45,94 oranında bir artış gösterdi ifade edilerek enflasyondan arındırılmış zincirlenmiş hacim indekslerine göre bu artış yalnızca yüzde 6,8 olduğu üzerinde duruldu. Bu durum, ekonomik büyümenin büyük oranda enflasyon kaynaklı olduğu şeklinde yorumlandı.
SANAYİ VE İMALAT SANAYİNDE KÜÇÜLME DİKKAT ÇEKİYOR
Enflasyondan bağımsız değerlere göre, Isparta’nın 2023 yılında sanayi sektöründe yüzde 2,3, imalat sanayinde yüzde 3,5, bilgi ve iletişim sektöründe ise yüzde 12,3 oranında küçüldüğü kaydedildi. Buna karşılık tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörü yüzde 6,5, inşaat sektörü yüzde 11,6, hizmetler sektörü yüzde 13 oranında büyüme gösterdi.
SANAYİ VE TARIMIN ÖNEMİ VURGULANDI
Raporda, Isparta’nın sanayi ve tarım sektörlerinde büyümeyi önceliklendirmesi gerektiği ifade edildi. 1978 yılı verilerinde sanayi sektörünün il genelinde yüzde 15,1’lik paya ulaştığı hatırlatılarak, bu dönemin mevcut sanayi ve tarım için ilham kaynağı olabileceği belirtildi.
ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
Fikir Isparta Topluluğu, Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi’nde devam eden genişleme çalışmalarının hızla tamamlanması, Yalvaç OSB’nin planlandığı gibi ilerlemesi ve tarım odaklı ya da tarım ve tarıma dayalı sanayinin gelişimini önceleyen yeni bir organize sanayi bölgesinin kurulması gerektiğini vurguladı. Topluluk, bu alanlarda ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmaya hazır olduklarını açıkladı.
“ÜRETEN BİR EKONOMİ ŞART”
Topluluk, tarım ve sanayinin birlikte büyümesi gerektiğini belirterek, bu sektörlerin geliştirilmesiyle Isparta’nın ekonomik potansiyelinin değerlendirilebileceğini ifade etti. Fikir Isparta Topluluğu raporunda, 2025 yılı için umutlu mesajlar vererek, yeni yılın Isparta ve Türkiye için hayırlı olması temennisinde bulundu. HABER MERKEZİ