HİÇBİR SIVI İÇECEK SUYUN YERİNİ TUTMAZ
İl Sağlık Müdürlüğü vatandaşları sıcak havalarda sıvı kaybını dengelemek ve enerjimizi korumak için su tüketimine özen gösterilmesi konusunda uyardı.
Isparta İl Sağlık Müdürlüğünce yapılan o uyarıda şu noktalara dikkat çekildi: “Sıcak hava koşulları altında yapılan fiziksel aktiviteler, insan vücudunda su kaybının hızlanmasına neden olabilir. Sıvı kaybını dengelemek ve enerjinizi korumak için su tüketimine özen gösterin. Gündelik hayatta ihmal ettiklerimizin başında su içmek gelir. Özellikle kimimiz için eziyettir sanki o bir bardak suyu bitirmek. Ancak sağlığın korunması ve canlılığın sürdürülebilmesi için gerekli bir numaralı madde sudur. Vücudumuzun % 55-75 lik kısmını oluşturur. Su; metabolizmanın düzenlenmesinde ve vücudumuzdaki tüm reaksiyonlarda görevlidir. Gün boyu içeceğimiz 2 lt su, enerji oluşumunu arttırır ve zayıflamaya yardımcı olur, besin maddeleri, oksijeni taşıyarak organ ve dokuları korur. Aç karnına içtiğimiz su; organizmayı zararlı toksin maddelerden arındırır.
İmmün sisteminin, görevini yapabilmesi için su gereklidir. Bu özelliği ile zinde ve dinç kalmamızda yardımcıdır. Cildimizin; nem ve elastikiyetinin düzenlenmesinde su rol oynar. Günümüzde bayanların korkulu rüyası haline gelen selülit oluşumunun önlenmesinde de su yine ilk sırayı alır. Emzikli kadınlarda; süt üretimini artıran en önemli sıvı sudur. Özellikle kalori oranları yüksek hazır meyve suları, gaz yapan asitli içecekler yerine su tercih edilmelidir. Hamilelikte suyun önemi daha da artar. Bebeğin içinde bulunduğu amnion sıvısı her üç saatte bir kendini yeniler. Yetersiz sıvı alımı ile amnion miktarı azalacağından, suya gereksinim artar. Sıcak havalarda; vücut sıcaklığını düzenleyici olarak çalışır. Dikkat edeceğimiz nokta, yazın içtiğimiz su miktarını artırma gerekliliğidir. Bedenimiz ısındıkça terler ve su kaybeder. Bunun için su seviyesini yeterli düzeye getirmemiz gerekir. Vücut, suyu aktif olarak kullanır, depolayamaz. Bu sebeple susuzluğa dayanamayız. Vücudumuzun hiç su içmeden dayanabileceği maksimum süre en uygun şartlarda 7 gündür.
Sporcularda; su kaybeden vücut, yeterli sıvıyı yerine koyamıyorsa; buna tepki göstererek metabolizmamızı yavaşlatır. Suyun atımını engellemeye çalışır. Özellikle spor sonrası, ter ile atılan suyun yerine gelmesi için; egzersiz ve yarıştan 15 dk. önce 1-1,5 bardak, egzersiz ve yarış sonrasında her 10-15 dakikada bir 1-2 bardak su içilmesi gereklidir. Nasıl her şeyin fazlası zararlıysa; aşırı su içtiğimizde de bedenin atmakta zorlandığı su tutularak ödemler oluşur. Bir seferde çok fazla su içilmesi ile böbrekler zarar görebilir.
Kısaca; 10-12 bardak suyu, gün içinde dağıtarak için. Su içmek için susamayı beklemeyin. Unutmayın; vücudumuzun, hissettiğimizden çok daha fazla suya ihtiyacı var. Her öğünden 15 dk. Önce 1-2 bardak su için ki;20 dakikada doygunluk mesajı alan beynimizde, bu hissin oluşumunu hızlandırın. Hiçbir sıvı içeceğin suyun yerini tam anlamıyla tutmadığını unutmayın.” HABER MERKEZİ