İŞ BAŞVURUSU YAPARKEN NUMARANIZI VERMEYİN!

Son günlerde yapılan iş başvurularında kişisel bilgilerin bulunduğu özgeçmişler üzerinden, iş  başvurusu  yapan kadınların taciz edildiği ve Isparta ‘da da benzer olayların yaşandığı ortaya çıktı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Avukat Esra Tunçbilek iş başvurusu yapacakları uyardı.

Kariyer sitelerinde iş arayan kadınların açık paylaşılan özgeçmişlerinden adres ve telefon bilgilerine ulaşılarak iş vaadiyle kadınların taciz edilmesi üzerine güvenlik güçleri ve uzmanlar kadınları daha dikkatli olmaları için uyardı.

İş başvurusu yapıldıktan sonra kendilerine ulaşan kötü niyetli kişilerce iş verme umudu ile sözlü ve yazılı tacize uğrayan kadınların sosyal medyada yaptığı paylaşımlar neticesinde bu duruma maruz kalan çok fazla kadın olduğu ortaya çıktı.

İş arayan ve zaten bunun stresi altında ezilen kişiler internette ,  kariyer sitelerinde paylaşılan ilanlara başvuru yaparak olumlu sonuç beklerken; kimi zaman telefonla arayarak, mesaj atarak, kimi zamanda bir yere buluşmaya çağrılarak bu tacize maruz kalıyor. Özgeçmişlerde bulunan irtibat numaralarından kolaylıkla   kadınlara ulaşan şahısların  bunu fırsata çevirdiği ve özellikle karşılığı olmayan  iş ilanları paylaşarak kadınları çekmeye çalıştıkları görülüyor.

Özgeçmişlerde bulunan kişisel bilgilerin kötü niyetli kişilerin eline geçmesinin bir sonucu olarak günlerce haftalarca süren taciz mesajları ve aramalar oluyor. İş başvurusu yapan kadınlar sözde işverenin şaşırtıcı talepleri ile karşılaşıyor. Uzmanlar özgeçmişlerde kesinlikle adres ve telefon bilgisinin paylaşılmamasını yalnızca mail adresi paylaşarak işin ve kurumun ciddiyetinden emin olduktan sonra irtibat bilgisi paylaşılması gerektiğini bildiriyor. Taciz içerikli konuşma ve mesajların cinsel taciz suçunu oluşturduğunu belirten Avukat Esra Tunçbilek, “bu şekilde mesaj ve aramaların sürekli olması kadının konuşmak istememesine rağmen mesajlara ve aramalara devam edilmesi geçtiğimiz yıllarda kanun kapsamına alınan ısrarlı takip suçunu oluşturur. Kişisel verilerin amacına aykırı şekilde ele geçirilmesi ve bunun başka amaçlar doğrultusunda kullanılması nedeniyle kişisel verilerin kanuna aykırı şekilde kullanılmasından dolayı suç oluşturur. Bunların yanı sıra kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunu da barındırmaktadır. Bir kadın bu şekilde bir tacize maruz kaldığında öncelikle eğer mesaj ise bunların ekran görüntülerini almalıdır arama durumlarında zaten hts kayıtlarında çıkmaktadır. Bunlarla birlikte kendisine en yakın kolluk birimine giderek şikayetde bulunabilir, ayrıca 6284 sayılı kanun kapsamında da tedbir kararı aldırabilir. Bu suçlar kolay şekilde para cezasına çarptırılabilecek suçlar değildir ki öncesinde benzer suçlardan sabıka kaydı varsa yapılan yargılama sonucu herhangi bir indirim uygulanmaz en yüksek hadden ceza alır’ dedi.

Avukat Esra Tunçbilek benzer durumları yaşayan müvekkilleri olduğunu belirterek şunları aktardı.

‘Bir müvekkilim pazarda yardımcı personel iş ilanına başvuru yapıyor ve bu pazarcının yanında çalışmaya başlıyor. Daha sonra pazarcının çalışan kadından  farklı istekleri oluyor ve ısrarla taleplerine devam ediyor. Müvekkilimin talebi üzerine  şikayetçi olduk, sanık ısrarlı takip ve cinsel taciz suçlarından hapis cezasına çarptırıldı.’ dedi.

Avukat Tunçbilek’ in de bizzat şahit olduğu  olaylara bakıldığında kadınların yaşadığı psikolojik ve sosyal buhran da gün yüzüne çıkıyor. Yalnızca bir iş ilanına başvurduğunu düşünen kadınlar zaman zaman hayattan soyutlanma noktasına getiriliyor. Tacizci gerekli cezayı alıncaya dek geçen sürede mağdurun hayatı da tamamen değişiyor.

FEyZA ÇAYIR