KAMUYA GÜVEN DİP YAPTI

Türkiye genelinde NUTS-2 sistemine göre 26 ilde 17-27 Ağustos 2024 tarihleri arasında önceden hazırlanmış soru formuna bağlı olarak 18 yaş ve üzeri toplam 2.000 kişiyle yapılan anket sonuçları vatandaşların kamu kurumlarına olan güvenini ortaya koydu.

ASAL araştırma ve danışmanlık firmasının telefonla gerçekleştirdiği anket sonuçları oldukca şaşırtıcı ve bir o kadar da düşündürücü.

Türkiye’de en güvendiğiniz kurum aşağıdakilerden hangisidir sorusuna cevap veren vatandaşların % 4.4’ü hepsine güveniyorum derken, % 18. 2’ si ise hiç birine güvenmiyorum şeklinde cevap verdi.

Güven anketinde geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda vatandaşların  %19.7 si Orduya güvenini korurken, % 16.5’i polise, %11.1’i Cumhurbaşkanına % 10.2 si ise Türkiye Büyük Milet Meclisine, % 4.2’ si Bankalara, % 4.0 ÖSYM’ye, % 3.5’i Yüksek Seçim Kuruluna, % 2.9’u Belediyelere, % 2.0’ı Diyanet işlerine, % 1.4’ü Yargı ve Mahkemelere, % 1.0’ı Politikacılara, % 0.9’u ise medyaya güvenini ifade etti.

Yapılan ankette vatandaşların kamu kurumlarına güvenini her geçen gün azaltırken, geçmiş yıllarda olduğu gibi Türk silahlı kuvvetleri ve Emniyet teşkilatına olan güvenlerini sürdürdü. Ankette en ilginç sonuç ise Diyanet, Yargı ve mahkemeler ile Politikacılar oldu. Son yıllarda medyaya olan güveninde azalarak taban yaptığını görebiliyoruz. Medyaya güvenin azalmasının en bariz sonucu ise bazı medya guruplarının iktidara, bazı medya guruplarının da muhalefete yakın olması nedeni ile yanlı haber yapmalarından kaynaklanıyor.