SÜTÇÜLERDEN TOPLAYIP SERİK PAZARINDA SATIYOR

Eylül-Ocak ayları arasında ormanlık alanlarda doğal olarak yetişen ’çıntar mantarı’ kilosu 150-200 TL arasında tezgahlarda yerini almaya başladı.

Sütçüler ilçesinin ormanlık alanlarında etkili sağanak yağışların ardından çıntar mantarı bolluğu yaşanıyor. Mevsimine uygun olarak ormanlık bölgelerde doğal olarak yetişen çıntar mantarları, vitamin deposu olarak biliniyor

Sonbahar mevsiminin ilk yağmurlarıyla birlikte daha çok kızılçam ormanlık alanlarında doğal olarak yetişen mantar türlerinden çıntar, sonbahar yağmurlarının bol olması nedeniyle çeşidin bol olmasına rağmen adeta et fiyatları ile yarışıyor. Kilosu 150-200 TL’den satılan çıntar toptancılara 120 TL’den satılıyor.

Gencinden Yaşlısına Kollar Sıvandı

Isparta’nın sütçüler ilçesi ve bu bölgede bulunan köylerde bol miktarda bulunan mantarı toplamak için gencinden yaşlısına her yaştan insan kolları sıvıyor. Serik ilçesinden Isparta’nın yaylalarına kadar gelerek çıntar toplayan Abdullah Yavuz Altıner kovalarla topladığı mantarları Serik pazarında satışını gerçekleştiriyor.

Çıntar Mantarı Aynı Zamanda Bir Gelir Kaynağı

Vatandaşlar, sabahın erken saatlerinde ormanlarda hem yürüyüş yapıyor, hem de mantar toplayarak gelir kaynaklarını elde ediyor.

Gelenek Haline Geldi

Çıntar mantarı toplamak, pazarcılar için gelenek haline geldi. Çıntarın lezzeti, kadar toplaması da ayrı bir zevk veriyor. Protein bakımından zengin olan çıntar mantarı yağmurların etkili olduğu Kasım-Şubat aylarında bol bol bulanabiliyor