‘Bedelli’ onlara yaramadı

ÖZEL HABER 20.01.2015 - 20:22, Güncelleme: 30.03.2022 - 17:24
 

‘Bedelli’ onlara yaramadı

Bedelli askerliğin onaylanması ardından, askeri malzeme satışı yapan esnaf, satışlarının durma noktasına geldiğini savunarak bu durumdan yakındı.
Bedelli Askerlik başvuruları resmi olarak, 13 Aralık 2014 tarihinde başladı. Son resmi kayıtlara göre, 72 bin 900 kişi, bedelli askerlikten faydalandı. Bedelli askerlikten yararlananlar, kişi başı 18 bin Tl yatırdı. Ancak, askeri malzeme satan esnaf, bu durumdan memnun olmadı. Isparta’da askeri malzeme satışı yapan Kadir Özbek, Bedelli Askerlik uygulaması ile işlerinin durma noktasına geldiğini söyledi. Asker potansiyelinin düşmesinin ardından, satışların durma noktasına geldiğini belirten Özbek, şöyle konuştu: "Parası olan, tezkeresini aldı ama bizim satışlar durma noktasına geldi. Daha önce gençlerimiz askere kısa ve uzun dönem giderken güzel iş yapıyorduk. Şu anda, tamamen oturuyoruz. Askerlik öncesi, gençler ve yakınları bizden malzeme alıyordu. Şimdi iş de yapamıyoruz. Satışlar tamamen düşük. Malzemelerde de, fiyat geçişleri oluyor. Askerlerin bir kısım malzemesini zaten devlet veriyor” dedi. ONLAR PARAYI VERDİ TEZKEREYİ ALDI Asker adayının ortalama ihtiyacının 50 Tl'lik malzeme olduğunu anlatan Özbek, vatani borcunu yerine getireceklere eldiven, Kar başlığı, jilet, köpük gibi malzemeler sattıklarını anlatırken, "Yeni askere gidecekler için, jilet takımı, atlet, külot, çorap, içlik gibi malzemeler lazım. Bedelli Askerlik çıktı. Onlar parayı verdi tezkereyi aldı ama bizim işimiz durdu" diye konuştu. Konuşmasına şu şekilde devam eden Kadir Özbek “Normal askerin çoğu ihtiyacını devlet zaten karşılıyor. 30 yıldır bize maddi destek sağlayan askerler bedelli olarak 21 gün geliyordu. 3 hafta içerisinden biz çok güzel satışlar yapıyorduk. Askerler, Isparta, Burdur ve Antalya’nın çok büyük bir ekonomisiydi. Bu bölgenin en büyük geçim kaynağını bitirirken, milletvekillerimiz hiç bunun hakkında itiraz etmedi. Gelen bedelli askerler ailesi ile beraber geliyordu ve Isparta’dan alışveriş yapıyorlardı. Kaldıkları 2-3 gün içerisinde ekonomiye çok büyük etkileri vardı. Otelde kalmaları ve yemek yemelerini de hesap edersek, asker bizim geçim kaynağımızdı. Ama şimdi bedelli sistemini de değiştirdikleri için, geçim kaynağımızı kestiler.  Eski bedelli siteminde çok kişiye ekmek kapısı varken şimdi hepsi yüzümüze kapandı. Bedelli olarak askere gelenler devletin verdiklerinin yanı sıra kendileri de alış veriş yapıyorlardı. Bu alışverişler sayesinde çok kişi istihdam ediyordu” diyerek sözlerini noktaladı. YAVUZ AKOL'UN ÖZEL HABERİDİR
Bedelli askerliğin onaylanması ardından, askeri malzeme satışı yapan esnaf, satışlarının durma noktasına geldiğini savunarak bu durumdan yakındı.

Bedelli Askerlik başvuruları resmi olarak, 13 Aralık 2014 tarihinde başladı. Son resmi kayıtlara göre, 72 bin 900 kişi, bedelli askerlikten faydalandı. Bedelli askerlikten yararlananlar, kişi başı 18 bin Tl yatırdı. Ancak, askeri malzeme satan esnaf, bu durumdan memnun olmadı. Isparta’da askeri malzeme satışı yapan Kadir Özbek, Bedelli Askerlik uygulaması ile işlerinin durma noktasına geldiğini söyledi. Asker potansiyelinin düşmesinin ardından, satışların durma noktasına geldiğini belirten Özbek, şöyle konuştu:

"Parası olan, tezkeresini aldı ama bizim satışlar durma noktasına geldi. Daha önce gençlerimiz askere kısa ve uzun dönem giderken güzel iş yapıyorduk. Şu anda, tamamen oturuyoruz. Askerlik öncesi, gençler ve yakınları bizden malzeme alıyordu. Şimdi iş de yapamıyoruz. Satışlar tamamen düşük. Malzemelerde de, fiyat geçişleri oluyor. Askerlerin bir kısım malzemesini zaten devlet veriyor” dedi.

ONLAR PARAYI VERDİ TEZKEREYİ ALDI
Asker adayının ortalama ihtiyacının 50 Tl'lik malzeme olduğunu anlatan Özbek, vatani borcunu yerine getireceklere eldiven, Kar başlığı, jilet, köpük gibi malzemeler sattıklarını anlatırken, "Yeni askere gidecekler için, jilet takımı, atlet, külot, çorap, içlik gibi malzemeler lazım. Bedelli Askerlik çıktı. Onlar parayı verdi tezkereyi aldı ama bizim işimiz durdu" diye konuştu.

Konuşmasına şu şekilde devam eden Kadir Özbek “Normal askerin çoğu ihtiyacını devlet zaten karşılıyor. 30 yıldır bize maddi destek sağlayan askerler bedelli olarak 21 gün geliyordu. 3 hafta içerisinden biz çok güzel satışlar yapıyorduk. Askerler, Isparta, Burdur ve Antalya’nın çok büyük bir ekonomisiydi. Bu bölgenin en büyük geçim kaynağını bitirirken, milletvekillerimiz hiç bunun hakkında itiraz etmedi. Gelen bedelli askerler ailesi ile beraber geliyordu ve Isparta’dan alışveriş yapıyorlardı. Kaldıkları 2-3 gün içerisinde ekonomiye çok büyük etkileri vardı. Otelde kalmaları ve yemek yemelerini de hesap edersek, asker bizim geçim kaynağımızdı. Ama şimdi bedelli sistemini de değiştirdikleri için, geçim kaynağımızı kestiler.  Eski bedelli siteminde çok kişiye ekmek kapısı varken şimdi hepsi yüzümüze kapandı. Bedelli olarak askere gelenler devletin verdiklerinin yanı sıra kendileri de alış veriş yapıyorlardı. Bu alışverişler sayesinde çok kişi istihdam ediyordu” diyerek sözlerini noktaladı.

YAVUZ AKOL'UN ÖZEL HABERİDİR

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Reklam kod içeriği yüklenmemiş.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.