Gazeteci-Yazar Hakan Yaman'ın tahminleri doğru çıktı

SİYASET 08.06.2015 - 10:51, Güncelleme: 30.03.2022 - 17:24
 

Gazeteci-Yazar Hakan Yaman'ın tahminleri doğru çıktı

7 Haziran Pazar günü (Dün) yapılan 25. dönem Milletvekili Genel seçimleri öncesinde bu köşeden defalarca siyasi yazılar yazmış, tahminlerde bulunmuştum.      Aslında Isparta’da seçimin sonucu 7 Nisan günü siyasi partilerin YSK’ya verdiği aday listelerinin açıklandığı gün belli olmuştu.      Hatırlanacağı gibi o günkü tahminimde AK parti 2, CHP 1 ve MHP 1 vekil çıkartır tahminim bizleri yanıltmadı ve dün yapılan seçimler sonucunda Isparta’da AK parti birinci parti olarak en fazla oyu aldı ve 2 vekil çıkarttı.      MHP 2011 Genel seçimlerindeki oylarını artırırak Isparta’da ikinci parti olmuştur.       CHP 2014 il Genel meclisi ve 2011 Milletvekili seçimlerindeki oylarını korumasına rağmen ikinciliği bu kez MHP’ye kaptırmıştır.      Yine ülke genelindeki tahminlerimizde bir iki puan yanılma ile tutmuştur.      AK partinin % 40 ve üzeri oy alacağını, CHP’nin oylarını koruyacağını ve MHP’nin oylarını artıracağını yazmıştım. Hatta bu seçimin HDP’nin seçimi olacağını, HDP’nin Türkiye barajını aşması halinde Meclis aritmatiğinin dengeleri değiştireceğini ifade etmiştim.    Ülke genelinde HDP’nin barajı aşaması sonucu AK Partinin tek başına hükümeti kuracak sayısal çoğunluğa ulaşamadığını görüyoruz.     13 yıllık AK parti iktidarı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile büyük bir istikrar yakalamış ve bugünlere gelmiştir. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olması ile AK parti Genel başkanlığına seçilen Başbakan Ahmet Davutoğlu’da ilk seçiminde sandıktan başarı ile çıkarak oylarını birkaç puan düşürmesine rağmen % 41 civarında oy almıştır.      Bu seçimlerden çıkan sonuç bana göre; Isparta’da iktidar partisinin oyları düşmüş ve seçmen küçük bir ikaz yapmıştır.      Ülke genelinde ise HDP’nin barajı aşması ile birlikte yeni bir koalisyon yada azınlık hükümeti söz konusu olacaktır. Üçüncü bir alternatif ise erken seçimdir.      AK parti ile birlikte CHP’nin oylarındaki düşüş, MHP ile HDP’nin oylarının artmasına sebep olmuştur. Özellikle CHP’nin uç seçmenleri HDP’yi destekleyerek barajı aşmasına katkı sağladığı gibi, AK partinin tek başına hükümet kuramama aritmatiğine katkı sağlamıştır.      Isparta’da günlerdir seçim çalışmalarını sürdüren siyasi partilerin seçim kampanyalarında dile getirdikleri hususlar, vaadler ve söylemler hedefine ulaşmıştır.      AK parti Millevtekili S.Sadi Bilgiç’in seçim sürecinde 8 yıllık Milletvekilliği boyunca yaptıkları hizmetleri ve yeni dönemde yapacakları hizmetleri doğru bir şekilde anlatması seçmeni tatmin etmiş ve seçmende birkez daha Bilgiç ve Özel’e yetki vererek iktidar adına Isparta’ya kazandıracakları hizmetlerin takipçisi olacağı mesajını vermiştir.      Meclise ilk kez girecek olan CHP adayı İrfan Bakır ile MHP adayı Nuri Okutan’ın bugünden itibaren iktidar Milletvekilleri ile uyum içerisinde Isparta’nın sorunlarının tesbiti ve çözümü noktasında birbirlerini eleştirmek yerine ortak noktada buluşarak şehre ivme kazandırmaları halkın ortak beklentisi olacaktır.  Seçim sonuçları ve yorumlarımıza yarın devam edeceğiz...

7 Haziran Pazar günü (Dün) yapılan 25. dönem Milletvekili Genel seçimleri öncesinde bu köşeden defalarca siyasi yazılar yazmış, tahminlerde bulunmuştum.
    
Aslında Isparta’da seçimin sonucu 7 Nisan günü siyasi partilerin YSK’ya verdiği aday listelerinin açıklandığı gün belli olmuştu.
    
Hatırlanacağı gibi o günkü tahminimde AK parti 2, CHP 1 ve MHP 1 vekil çıkartır tahminim bizleri yanıltmadı ve dün yapılan seçimler sonucunda Isparta’da AK parti birinci parti olarak en fazla oyu aldı ve 2 vekil çıkarttı.
    
MHP 2011 Genel seçimlerindeki oylarını artırırak Isparta’da ikinci parti olmuştur. 
    
CHP 2014 il Genel meclisi ve 2011 Milletvekili seçimlerindeki oylarını korumasına rağmen ikinciliği bu kez MHP’ye kaptırmıştır.
    
Yine ülke genelindeki tahminlerimizde bir iki puan yanılma ile tutmuştur.
    
AK partinin % 40 ve üzeri oy alacağını, CHP’nin oylarını koruyacağını ve MHP’nin oylarını artıracağını yazmıştım. Hatta bu seçimin HDP’nin seçimi olacağını, HDP’nin Türkiye barajını aşması halinde Meclis aritmatiğinin dengeleri değiştireceğini ifade etmiştim.
  
Ülke genelinde HDP’nin barajı aşaması sonucu AK Partinin tek başına hükümeti kuracak sayısal çoğunluğa ulaşamadığını görüyoruz.
    13 yıllık AK parti iktidarı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile büyük bir istikrar yakalamış ve bugünlere gelmiştir. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olması ile AK parti Genel başkanlığına seçilen Başbakan Ahmet Davutoğlu’da ilk seçiminde sandıktan başarı ile çıkarak oylarını birkaç puan düşürmesine rağmen % 41 civarında oy almıştır.
    
Bu seçimlerden çıkan sonuç bana göre;

Isparta’da iktidar partisinin oyları düşmüş ve seçmen küçük bir ikaz yapmıştır.
    
Ülke genelinde ise HDP’nin barajı aşması ile birlikte yeni bir koalisyon yada azınlık hükümeti söz konusu olacaktır. Üçüncü bir alternatif ise erken seçimdir.
    
AK parti ile birlikte CHP’nin oylarındaki düşüş, MHP ile HDP’nin oylarının artmasına sebep olmuştur. Özellikle CHP’nin uç seçmenleri HDP’yi destekleyerek barajı aşmasına katkı sağladığı gibi, AK partinin tek başına hükümet kuramama aritmatiğine katkı sağlamıştır.
    
Isparta’da günlerdir seçim çalışmalarını sürdüren siyasi partilerin seçim kampanyalarında dile getirdikleri hususlar, vaadler ve söylemler hedefine ulaşmıştır.
    
AK parti Millevtekili S.Sadi Bilgiç’in seçim sürecinde 8 yıllık Milletvekilliği boyunca yaptıkları hizmetleri ve yeni dönemde yapacakları hizmetleri doğru bir şekilde anlatması seçmeni tatmin etmiş ve seçmende birkez daha Bilgiç ve Özel’e yetki vererek iktidar adına Isparta’ya kazandıracakları hizmetlerin takipçisi olacağı mesajını vermiştir.
    
Meclise ilk kez girecek olan CHP adayı İrfan Bakır ile MHP adayı Nuri Okutan’ın bugünden itibaren iktidar Milletvekilleri ile uyum içerisinde Isparta’nın sorunlarının tesbiti ve çözümü noktasında birbirlerini eleştirmek yerine ortak noktada buluşarak şehre ivme kazandırmaları halkın ortak beklentisi olacaktır.  Seçim sonuçları ve yorumlarımıza yarın devam edeceğiz...

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Reklam kod içeriği yüklenmemiş.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.