İran heyeti SDÜ’ye konuk oldu

GÜNDEM 30.11.2017 - 15:48, Güncelleme: 30.03.2022 - 17:24
 

İran heyeti SDÜ’ye konuk oldu

İran Milletvekili Reza Ansari, İran Tarım Bakanlığı'ndan 6 uzman ve 17 gül suyu üreticisi ile 3 çiftçi SDÜ Gül ve Gül Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (GÜLAR)’ ne konuk oldu. Heyet, 30 Kasım Perşembe gününe kadar Isparta'da temaslarını sürdürecek.     Heyet üyelerini SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan karşıladı. SDÜ Yenilikçi Teknolojiler Merkezi'nde; Nanoteknoloji Eğitimi ve Konferans Salonu'nda başlayan etkinlikte bir konuşma yapan Saltan, İran ile gül odaklı bilimsel işbirliği hedeflediklerini ifade etti. Heyeti SDÜ'de misafir etmekten mutluluk duyduklarını ifade ederek sözlerine başlayan SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan, şöyle dedi: “Isparta,  dünyada gül çiçeği ile simgeleşmiştir.     Dünyada üretim ve değer açısından söz sahibi merkezlerden biridir. Yeryüzünde gülü herkes sever. Ancak Türkler ve İranlılar daha geniş manada ifade edecek olursak Müslümanlar daha çok sever. Zira gül Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) ile özdeşleşmiştir. Dini yönü vardır. Ancak şunu da söylememiz gerekir ki gül ile ilgili çalışmalar dünyada yetersizdir. Bilim evrenseldir. Onun için İran ile Türkiye gül konusunda daha çok birlikte hareket etmelidir. Bu birlikteliğin daha güçlü şekilde sürmesini dilerim. 3 gün boyunca görüşmelerin güzel ve faydalı geçmesini umut ediyorum.   ''  “İŞBİRLİĞİ HER GEÇEN DÖNEM GÜÇLENİYOR” Gül ve Gül Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (GÜLAR) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sabri Erbaş da İran ile kurdukları iletişimin sağlıklı bir şekilde yönetilmeye devam edildiğini söyledi. 15- 19 Haziran 2015 tarihleri arasında İran'dan 45 kişilik bir Gülsuyu Heyeti'ni yine SDÜ'de ağırladıklarını anımsatan Yrd. Doç. Dr. Sabri Erbaş, sözlerine şöyle devam etti: “Ardından 18- 23 Ağustos 2015 tarihleri arasında SDÜ olarak biz İran'a gittik.   Gülsuyu odaklı olmak üzere bir dizi bilimsel çalışmalar gerçekleştirdik. Bilimsel çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. GÜLAR, 2006'da kuruldu. Isparta'da çiftçilerin ve sanayicilerin ihtiyaçlarını karşılamak ve yön vermek için çalışmalarımızı aralıksız şekilde sürdürüyoruz.”   Isparta'nın Dünya çapında bir gül merkezi olduğuna atıf yapan Erbaş, 2.800 hektarda ziraat yapıldığını ifade etti. Yıllık ortalama  '' 8 ile 10 bin ton Gül Çiçeği hasadı yapıldığını dile getiren Erbaş, bunun da Gülyağı, Konkret, Absolüd, Gülsuyu şekline dönüştürüldüğünü ifade etti.     Isparta'da global ölçekli Gülyağı fabrikalarının yanı sıra 35 kozmetik firmasının bulunduğunu anlatan Erbaş, GÜLAR'ın bilimsel temelli çalışmalarını anlattı. GÜLAR'ın ıtrî/ tıbbi ve aromatik bitkiler, uçucu yağlar, doku kültürü, ıslah çalışmalarını da analiz eden Erbaş, 1 parlamenter, 6 Tarım Bakanlığı uzmanı, 3 akademisyen, 17 gül suyu üreticisi ve 3 çiftçi ile 30 Kasım Perşembe gününe değin görüşmeler yapacaklarını sözlerine ekledi.

İran Milletvekili Reza Ansari, İran Tarım Bakanlığı'ndan 6 uzman ve 17 gül suyu üreticisi ile 3 çiftçi SDÜ Gül ve Gül Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (GÜLAR)’ ne konuk oldu. Heyet, 30 Kasım Perşembe gününe kadar Isparta'da temaslarını sürdürecek.

 

 

Heyet üyelerini SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan karşıladı. SDÜ Yenilikçi Teknolojiler Merkezi'nde; Nanoteknoloji Eğitimi ve Konferans Salonu'nda başlayan etkinlikte bir konuşma yapan Saltan, İran ile gül odaklı bilimsel işbirliği hedeflediklerini ifade etti. Heyeti SDÜ'de misafir etmekten mutluluk duyduklarını ifade ederek sözlerine başlayan SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan, şöyle dedi: “Isparta,  dünyada gül çiçeği ile simgeleşmiştir.

 

 

Dünyada üretim ve değer açısından söz sahibi merkezlerden biridir. Yeryüzünde gülü herkes sever. Ancak Türkler ve İranlılar daha geniş manada ifade edecek olursak Müslümanlar daha çok sever. Zira gül Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) ile özdeşleşmiştir. Dini yönü vardır. Ancak şunu da söylememiz gerekir ki gül ile ilgili çalışmalar dünyada yetersizdir. Bilim evrenseldir. Onun için İran ile Türkiye gül konusunda daha çok birlikte hareket etmelidir. Bu birlikteliğin daha güçlü şekilde sürmesini dilerim. 3 gün boyunca görüşmelerin güzel ve faydalı geçmesini umut ediyorum.

 

''

 “İŞBİRLİĞİ HER GEÇEN DÖNEM GÜÇLENİYOR”

Gül ve Gül Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (GÜLAR) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sabri Erbaş da İran ile kurdukları iletişimin sağlıklı bir şekilde yönetilmeye devam edildiğini söyledi. 15- 19 Haziran 2015 tarihleri arasında İran'dan 45 kişilik bir Gülsuyu Heyeti'ni yine SDÜ'de ağırladıklarını anımsatan Yrd. Doç. Dr. Sabri Erbaş, sözlerine şöyle devam etti: “Ardından 18- 23 Ağustos 2015 tarihleri arasında SDÜ olarak biz İran'a gittik.

 

Gülsuyu odaklı olmak üzere bir dizi bilimsel çalışmalar gerçekleştirdik. Bilimsel çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. GÜLAR, 2006'da kuruldu. Isparta'da çiftçilerin ve sanayicilerin ihtiyaçlarını karşılamak ve yön vermek için çalışmalarımızı aralıksız şekilde sürdürüyoruz.”

 

Isparta'nın Dünya çapında bir gül merkezi olduğuna atıf yapan Erbaş, 2.800 hektarda ziraat yapıldığını ifade etti. Yıllık ortalama  '' 8 ile 10 bin ton Gül Çiçeği hasadı yapıldığını dile getiren Erbaş, bunun da Gülyağı, Konkret, Absolüd, Gülsuyu şekline dönüştürüldüğünü ifade etti.

 

 

Isparta'da global ölçekli Gülyağı fabrikalarının yanı sıra 35 kozmetik firmasının bulunduğunu anlatan Erbaş, GÜLAR'ın bilimsel temelli çalışmalarını anlattı. GÜLAR'ın ıtrî/ tıbbi ve aromatik bitkiler, uçucu yağlar, doku kültürü, ıslah çalışmalarını da analiz eden Erbaş, 1 parlamenter, 6 Tarım Bakanlığı uzmanı, 3 akademisyen, 17 gül suyu üreticisi ve 3 çiftçi ile 30 Kasım Perşembe gününe değin görüşmeler yapacaklarını sözlerine ekledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.