İş olarak gördü yumurta üreticilerinin talebine yetişemiyor

ISPARTA 22.04.2021 - 13:20, Güncelleme: 30.03.2022 - 17:24
 

İş olarak gördü yumurta üreticilerinin talebine yetişemiyor

İnşaat dekorasyon işleri yaparken işleri bozulan Mehmet Göçerli, hobi olarak yaptığı süs tavukçuluğundan damızlık kuluçkalık yumurta ve civciv üretimine başladı. Türkiye genelinde yumurta üreticilerinin talebine yetişemeyen Göçerli, büyük çiftliklerden damızlık hayvan alıp, müşterilerine satış da yapıyor.
Tarım ve hayvancılığın en önemli en önemli sorunlarından birisi gençliğin iş olarak görmemesi. Zorlu sektörü iş ve kazanç kapısı olarak görüp, ülke genelinde yaygın satış ağına ulaşan gençler de az ama VAR… Dere Mahallesi’nde organik tavuk çiftliği kuran Mehmet Göçerli’nin girişim öyküsü oldukça ilginç. İnşaatlarda dekorasyon işi yaparak geçimini sağlayan Mehmet Göçerli, iş kaybına uğrayınca kanatlı hayvan sektörüne yöneldi. 13 yıl önce hobi olarak süs tavukçuluğuna başlayan Mehmet Göçerli, kendi işleri bozulunca bu sektöre yöneldi. Piyasada talep gören yumurta ırkı tavukçuluğa başlayan Göçerli, kısa zamanda işlerini büyüttü, Türkiye genelinde yumurta üreticilerine kuluçkalık yumurta, civciv ve damızlık yumurta tavuğu satan bir işletme haline döndü. İlk sıralar Ataks türü yumurta tavuğu ırkını kuluçkahanesinde kendisi üretip, civcivini büyüten genç işadamı Göçerli, yumurtacılık yapan üreticilerin taleplerine yetişemeyince büyük çiftliklerden damızlık tavuk alım-satımına da başladı. Şimdi hem kendisi kuluçkalık yumurta, civciv ve damızlık tavuk üretip, satıyor hem de Elazığ ve Osmaniye’deki büyük çiftliklerden damızlık yumurta ırzı tavuk getirip, satıyor. Mehmet Göçerli’ye ait damızlık tavuk çiftliğinde yumurta ırkının en çok talep gören Ataks türü tavuklar yetiştiriliyor. Çiftlikte 5 tavuk için 1 horoz bulunuyor. Mehmet Göçerli’nin damızlık tavuk üretimi için horoz tercihi ise Türkan ve Rır türü horozlar.   Günde 60-70 civarında üretilen yumurtalar 21 günlüğüne kuluçkahaneye konuluyor. Mehmet Göçerli, kulukçahanesi olanlara yumurta satışı da yapıyor. Damızlık tavuk yumurtası tanesi 2,5 ile 3 TL arasında satışa sunuluyor. Yumurtalar kuluçkahanede 21 günde civcive dönüşüyor. Göçerli, civciv satışı da yapıyor. Dişi civcivler 7 TL’den, erkek civcivler ise 2 TL’den satılıyor. Bir hayvan yılda 250 yumurta üretimi yapıyor. Bir anaç tavuk 3 yıl yumurta veriyor, 3 yıldan sonra ise verim düşüyor. Verimi düşen, yumurtadan kesilen tavuk et için kesime gönderiliyor. Günde 60-70 kuluçkalık yumurta üreten Göçerli, Ataks türü yumurta tavuğunda damızlık talebine yetişemeyince çereyi damızlık tavuk alıp-satmakla buldu. Yumurta ve civciv satışının yanında Elazığ ve Osmaniye’deki damızlık tavuk çiftliklerinden haftada 1000’e yakın hayvan getiren Mehmet Göçerli, Türkiye genelindeki yumurta üreticilerine temin hizmeti veriyor. Sektörde kuluçkalık yumurta ve civciv talebinin çok fazla olduğunu belirten Göçerli, “bizim kapasitemiz bu kadar. Daha büyük tesisimiz olsa, 1000 tavuğumuz olsa kuluçkalık yumurtaları ve civcivleri satacak talep var. Kapasitemiz yetmediği için büyük fabrikalardan damızlık tavuk getirip, müşterilerimize satıyoruz. İşimiz çok zor. Yem fiyatları çok pahalı. Ama buna rağmen şükür rızkımızı çıkartıyoruz” diye konuştu. Mehmet Göçerli’nin tavuk çiftliğinde zaman zaman organik tavuk satışı da yapılıyor. Sofralık organik tavuk yumurtası da temin edilebiliyor. (HABER MERKEZİ)
İnşaat dekorasyon işleri yaparken işleri bozulan Mehmet Göçerli, hobi olarak yaptığı süs tavukçuluğundan damızlık kuluçkalık yumurta ve civciv üretimine başladı. Türkiye genelinde yumurta üreticilerinin talebine yetişemeyen Göçerli, büyük çiftliklerden damızlık hayvan alıp, müşterilerine satış da yapıyor.

Tarım ve hayvancılığın en önemli en önemli sorunlarından birisi gençliğin iş olarak görmemesi. Zorlu sektörü iş ve kazanç kapısı olarak görüp, ülke genelinde yaygın satış ağına ulaşan gençler de az ama VAR…

Dere Mahallesi’nde organik tavuk çiftliği kuran Mehmet Göçerli’nin girişim öyküsü oldukça ilginç. İnşaatlarda dekorasyon işi yaparak geçimini sağlayan Mehmet Göçerli, iş kaybına uğrayınca kanatlı hayvan sektörüne yöneldi. 13 yıl önce hobi olarak süs tavukçuluğuna başlayan Mehmet Göçerli, kendi işleri bozulunca bu sektöre yöneldi. Piyasada talep gören yumurta ırkı tavukçuluğa başlayan Göçerli, kısa zamanda işlerini büyüttü, Türkiye genelinde yumurta üreticilerine kuluçkalık yumurta, civciv ve damızlık yumurta tavuğu satan bir işletme haline döndü. İlk sıralar Ataks türü yumurta tavuğu ırkını kuluçkahanesinde kendisi üretip, civcivini büyüten genç işadamı Göçerli, yumurtacılık yapan üreticilerin taleplerine yetişemeyince büyük çiftliklerden damızlık tavuk alım-satımına da başladı. Şimdi hem kendisi kuluçkalık yumurta, civciv ve damızlık tavuk üretip, satıyor hem de Elazığ ve Osmaniye’deki büyük çiftliklerden damızlık yumurta ırzı tavuk getirip, satıyor.

Mehmet Göçerli’ye ait damızlık tavuk çiftliğinde yumurta ırkının en çok talep gören Ataks türü tavuklar yetiştiriliyor. Çiftlikte 5 tavuk için 1 horoz bulunuyor. Mehmet Göçerli’nin damızlık tavuk üretimi için horoz tercihi ise Türkan ve Rır türü horozlar.

 

Günde 60-70 civarında üretilen yumurtalar 21 günlüğüne kuluçkahaneye konuluyor. Mehmet Göçerli, kulukçahanesi olanlara yumurta satışı da yapıyor. Damızlık tavuk yumurtası tanesi 2,5 ile 3 TL arasında satışa sunuluyor. Yumurtalar kuluçkahanede 21 günde civcive dönüşüyor. Göçerli, civciv satışı da yapıyor. Dişi civcivler 7 TL’den, erkek civcivler ise 2 TL’den satılıyor. Bir hayvan yılda 250 yumurta üretimi yapıyor. Bir anaç tavuk 3 yıl yumurta veriyor, 3 yıldan sonra ise verim düşüyor. Verimi düşen, yumurtadan kesilen tavuk et için kesime gönderiliyor.

Günde 60-70 kuluçkalık yumurta üreten Göçerli, Ataks türü yumurta tavuğunda damızlık talebine yetişemeyince çereyi damızlık tavuk alıp-satmakla buldu. Yumurta ve civciv satışının yanında Elazığ ve Osmaniye’deki damızlık tavuk çiftliklerinden haftada 1000’e yakın hayvan getiren Mehmet Göçerli, Türkiye genelindeki yumurta üreticilerine temin hizmeti veriyor. Sektörde kuluçkalık yumurta ve civciv talebinin çok fazla olduğunu belirten Göçerli, “bizim kapasitemiz bu kadar. Daha büyük tesisimiz olsa, 1000 tavuğumuz olsa kuluçkalık yumurtaları ve civcivleri satacak talep var. Kapasitemiz yetmediği için büyük fabrikalardan damızlık tavuk getirip, müşterilerimize satıyoruz. İşimiz çok zor. Yem fiyatları çok pahalı. Ama buna rağmen şükür rızkımızı çıkartıyoruz” diye konuştu.

Mehmet Göçerli’nin tavuk çiftliğinde zaman zaman organik tavuk satışı da yapılıyor. Sofralık organik tavuk yumurtası da temin edilebiliyor. (HABER MERKEZİ)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Reklam kod içeriği yüklenmemiş.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.