Şah damarı mutlaka incelenmeli

SAĞLIK 20.01.2015 - 20:29, Güncelleme: 30.03.2022 - 17:24
 

Şah damarı mutlaka incelenmeli

Bir süredir düzenli baş ağrısı, el ve parmaklarda uyuşma gibi şikayetleri olan 60 yaşındaki Hasan Keskin geçtiğimiz hafta sol gözündeki görme kaybı ile tekrar hastaneye başvurdu.
Devlet Hastanesi Nöroloji polikliniğinde yapılan inceleme sonucu şah damarında bir pıhtı tespit edilen hasta Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Dr. Murat Yıldırım ve ekibi tarafından ameliyat edilerek pıhtı alındı.  Devlet Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Dr. Murat Yıldırım operasyonu şöyle anlattı. “Hastamız yaklaşık bir ay önce sağ elinde uyuşma ve konuşma bozukluğu belirtileri ile geçici felç atağı geçirerek polikliniğe başvuruyor. Hastanemizin nöroloji kliniğine başvuran hastamız inceleme yapıldıktan sonra taburcu ediliyor. Fakat bir hafta kadar önce sol gözde görme kaybı nedeniyle tekrar nöroloji polikliniğine başvuran hastamızın orada gerekli tetkikleri yapılıyor. Geçici felç ataklarının nedeni nedir diye araştırılırken, hastamızın şah damarı dediğimiz, karotis arterde pıhtı olduğu dopler sonucunda görülüyor. Burada adeta bir mermi gibi ara ara beyne pıhtı atan damar geçici felçlere neden oluyor. Bu tespit edilince hasta kalp damar cerrahisine yönlendiriliyor. Biz hastamızı dün ameliyat ederek sol şah damarındaki pıhtıyı çıkardık. Bu pıhtı çıkarılarak hastamızın daha büyük felçler geçirmesi önlenmiş oldu. Eğer o pıhtı tespit edilmemiş olsaydı. Hastamız kısmi ya da total bir felç sonucu yatalak hale gelebilirdi.” Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Dr. Murat Yıldırım geçmişinde felç hikayesi olan hastaların şah damarında mutlaka inceleme yapılması gerektiğini söyleyerek “Bizim burada vermek istediğimiz mesaj, bu hastamız gibi kısmi felç geçirmiş birçok hasta var. Bu hastalara yönelik inceleme yapılırken nörologlarımız tarafından şah damarına yönelik bir incelemede yapılmalıdır. Çünkü kaynak şah damarı olduğu sürece bu hastalarımızın felç geçirmesinin önüne geçilemeyecektir. Isparta’da bu tür operasyonlar çok fazla görülmüyor. Bu nedenle üniversite hastanesi dışında, Devlet Hastanesinde ilk kez yapılan bir ameliyat. Mutlaka ve mutlaka felçle ilgili bir hikayesi olan hastalarımızın şah damarı incelenmeli. Felçle ilgili bir hikayesi olan hastalarımızın büyük bölümde bu tür sıkıntılar görülebilir. Şah damarı beyne kanı götürür ve bu tür bir darlık yada pıhtı, beyne yeteri kadar kanın gitmesini engeller ve bunun sonucunda pıhtı atarsa geçici yada kalıcı felçlere neden olabilir. Hastamız gayet iyi bir sıkıntısı yok. Geçen aya kadar olan pıhtı atması sonucu oluşan geçici felçler neticesinde oluşan sol gözdeki görme kaybı dışında geldiğindeki sıkıntıları ortadan kalktı” dedi.  60 yaşındaki hasta Hasan Keskin ise Devlet Hastanesi doktorlarına teşekkür ederek “Gayet iyiyim, Murat bey ve ekibine teşekkür ediyorum. Mesela kafamın sol tarafında düzenli bir ağrı vardı, artık o ağrı yok. Elimde ve parmaklarımda uyuşma vardı ortadan kalktı. Türk Hekimleri ile gurur duyuyorum” diye konuştu.    
Bir süredir düzenli baş ağrısı, el ve parmaklarda uyuşma gibi şikayetleri olan 60 yaşındaki Hasan Keskin geçtiğimiz hafta sol gözündeki görme kaybı ile tekrar hastaneye başvurdu.

Devlet Hastanesi Nöroloji polikliniğinde yapılan inceleme sonucu şah damarında bir pıhtı tespit edilen hasta Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Dr. Murat Yıldırım ve ekibi tarafından ameliyat edilerek pıhtı alındı.

 Devlet Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Dr. Murat Yıldırım operasyonu şöyle anlattı. “Hastamız yaklaşık bir ay önce sağ elinde uyuşma ve konuşma bozukluğu belirtileri ile geçici felç atağı geçirerek polikliniğe başvuruyor. Hastanemizin nöroloji kliniğine başvuran hastamız inceleme yapıldıktan sonra taburcu ediliyor. Fakat bir hafta kadar önce sol gözde görme kaybı nedeniyle tekrar nöroloji polikliniğine başvuran hastamızın orada gerekli tetkikleri yapılıyor. Geçici felç ataklarının nedeni nedir diye araştırılırken, hastamızın şah damarı dediğimiz, karotis arterde pıhtı olduğu dopler sonucunda görülüyor. Burada adeta bir mermi gibi ara ara beyne pıhtı atan damar geçici felçlere neden oluyor. Bu tespit edilince hasta kalp damar cerrahisine yönlendiriliyor. Biz hastamızı dün ameliyat ederek sol şah damarındaki pıhtıyı çıkardık. Bu pıhtı çıkarılarak hastamızın daha büyük felçler geçirmesi önlenmiş oldu. Eğer o pıhtı tespit edilmemiş olsaydı. Hastamız kısmi ya da total bir felç sonucu yatalak hale gelebilirdi.”

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Dr. Murat Yıldırım geçmişinde felç hikayesi olan hastaların şah damarında mutlaka inceleme yapılması gerektiğini söyleyerek “Bizim burada vermek istediğimiz mesaj, bu hastamız gibi kısmi felç geçirmiş birçok hasta var. Bu hastalara yönelik inceleme yapılırken nörologlarımız tarafından şah damarına yönelik bir incelemede yapılmalıdır. Çünkü kaynak şah damarı olduğu sürece bu hastalarımızın felç geçirmesinin önüne geçilemeyecektir. Isparta’da bu tür operasyonlar çok fazla görülmüyor. Bu nedenle üniversite hastanesi dışında, Devlet Hastanesinde ilk kez yapılan bir ameliyat. Mutlaka ve mutlaka felçle ilgili bir hikayesi olan hastalarımızın şah damarı incelenmeli. Felçle ilgili bir hikayesi olan hastalarımızın büyük bölümde bu tür sıkıntılar görülebilir. Şah damarı beyne kanı götürür ve bu tür bir darlık yada pıhtı, beyne yeteri kadar kanın gitmesini engeller ve bunun sonucunda pıhtı atarsa geçici yada kalıcı felçlere neden olabilir. Hastamız gayet iyi bir sıkıntısı yok. Geçen aya kadar olan pıhtı atması sonucu oluşan geçici felçler neticesinde oluşan sol gözdeki görme kaybı dışında geldiğindeki sıkıntıları ortadan kalktı” dedi. 

60 yaşındaki hasta Hasan Keskin ise Devlet Hastanesi doktorlarına teşekkür ederek “Gayet iyiyim, Murat bey ve ekibine teşekkür ediyorum. Mesela kafamın sol tarafında düzenli bir ağrı vardı, artık o ağrı yok. Elimde ve parmaklarımda uyuşma vardı ortadan kalktı. Türk Hekimleri ile gurur duyuyorum” diye konuştu.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Reklam kod içeriği yüklenmemiş.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.