KAHVENİN HATIRI KALMADI
KAHVENİN HATIRI KALMADI
Misafirperverliği ile nam salmış Ispartalılar , hala 40 yıllık hatırlanma sürsün diye misafirlere mutlaka kahve ikramı yapıyor. Son yıllarda hızla artan yabancı kahvelerden ziyade Türk Kahvesi'nin tercih edildiğini dile getiren birTadım Kurukahve İşletmecisi Ömer Muharrem Gürbüz , birlik beraberliğin sürdürülmesi için kahve kültürünün kaybolmaması, geleneklerimizi sürdürmemiz gerektiğini belirtti.
'40 YILLIK HATIR'
Komşularla bir araya gelindiğinde, arkadaş buluşmalarında, akraba görüşmelerinde..Her daim hayatımızdadır kahve. Kahve sohbettir, keyiftir, kısa bir moladır bazen ufak bir dinlenmedir.40 yıl hatırı olsun diye ikram edilen kahve kültürü yıllardır devam etmektedir.
Osmanlı, Yemen’i 1517’de fethetmiş ve 1520 yıllarında da kahveyle tanışmıştır. O yıllardan bu zamana kadar kahve Türk mutfağının değişilmez bir unsuru olmuş ve günümüze kadar olan süreçte bir kahve kültürünün oluşmasını sağlamıştır.
Osmanlı döneminde eve bir misafir geldiğinde kahve ikram edilir yanına da su konurmuş. Eğer misafir önce suyu içerse karnının aç olduğu anlamına gelirmiş, yemek ikram edilirmiş. Eğer önce kahveyi içerse “Karnım tok” demek istermiş.
.Misafirliğin sonunda kahve içme süreçleri bir gelenek haline gelmiştir pek çok evde. Yemekten sonra içildiğinde hazmı kolaylaştıran kahvenin sağlığa faydalı olduğu bilinmektedir.
'KAHVE DEDİĞİN TÜRK KAHVESİDİR'
Isparta da yıllardır taze kahveleri ile nam salmış Tadım Kurukahve işletmecisi Ömer Muharrem Gürbüz ‘den lezzetli kahve ile ilgili ipuçları aldık.Ömer Gürbüz lezzetli kahvenin üzerinden 10 gün geçmemiş taze kahveye soğuk su eklenerek yapılması gerektiğini belirtti. Gürbüz :
“Eskiden ayrı bir yeri, bir ağırlığı vardı kahvenin kız istemelerinde içilirdi mesela. Şimdi ucuz de çok kahve tüketiyor ve eskisi gibi kültürel bir şey olmak ortaya çıktı. Türk kahvesi değil zaten içtikleri. Eskidenmiş o bir kahvenin 40 yıl hatırı var. Şimdi insanların sohbeti paylaşırken kahve içmiyor ki ellerinde kahve bardağı ile geziyorlar. Çünkü bu kültür değil özenç.’
Birliğin beraberliğin devam etmesi için kahve kültürü kaybolmaması gerekiyor. Değişimden nasibini de alan kahve kültürü artık yabancı kahvelerle gençlere daha çok hitap ediyor. Gençler ellerinde logolu bardaklarla kahve gezdiriyor.
KAHVE FİYATLARI CEP YAKIYOR
Gürbüz ‘Şu anda kaliteli türk kahvesi kilogramı 500 tl civarında.. Bu yıl Brezilyada rekolte az olduğu için kakao ve kahve fiyatlarına yansıdı. Yinede kahveseverler rağbet gösteriyor.Gurbetçi müşterilerimiz oradaki aromanın aynı tadı vermediğini ifade ederek 1 yıllık kahvelerini alıp gidiyorlar’ diye ekledi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.