KÖYLER BOŞALIYOR
KÖYLER BOŞALIYOR
Son yıllarda tarım sektöründeki maliyetlerin artması ile birlikte sosyal güvenlikten mahrum kalan genç nesil iş bulabilmek için köylerini terk ediyor. Nüfusun yüzde 80’ninin yaşlılardan oluştuğu köylerimiz yakın gelecekte bomboş kalacak.
En fazla köye sahip Şarkikaraağaç ilçemizde nüfusu düşen Göksöğüt’ün köye dönüşmesi ile birlikte Çarıksaraylar ve Çiçekpınar belediye olarak kalsa da nüfusları yakın bir gelecekte 2 binin altına düşme riski ile birlikte köye dönüşme olasılığı şimdiden o köyde yaşayanları korkutuyor. 26 köyü bulunan ilçede nüfusları 100 ile 600 arasında değişen köylerimizden arak köyümüz 700 olan nüfusunu 580’e düşürdü. Köydeki nüfus düşüşünü değerlendiren muhtar Ömer Ceylan, “Başta iş imkanı olmak üzere aradığı birçok şeyi bulamayan özellikle gençler birer birer turizm kenti Antalya başta olmak üzere değişik şehirlere göç ediyorlar. Şu anda köyde yaşayanları çoğunluğu ya emekli ya da yaşlı insanlardan oluşuyor. Bir kısmı da hala çiftçilikle ayakta kalmaya çalışan insanlar. Bu gidişle yakın bir gelecekte köylerimiz boşalacak. Arazilerimiz ekilemeyecek noktasına gelecek” dedi.
Isparta’nın en az nüfusa sahip köyleri açıklandı. Bazı köylerde nüfus, sadece 30 kişiyle sınırlı. Bu durum, köylerde yaşamanın ne kadar azaldığını ve insanların çeşitli sebeplerle köylerde yaşamaktan vazgeçtiğini gösteriyor. Isparta'da birçok köyde nüfus, son yıllarda azalma göstermişken, bazı köylerde ise 50'nin altında kalan nüfus dikkat çekiyor. Köyden kente göçün hızla arttığı günümüzde vatandaşların neden köyünü ve ilçesini, hatta yaşadığı şehri terk ettiği yönündeki araştırmalarda ilk sırayı iş imkânının olmaması ilk sırada yer alıyor. Tarım ve hayvancılıktan para kazanamayan, sosyal güvencesi olmadığı için yaşlılık döneminde emekli olabileceği, SSK’ lı iş imkânı olan ilçe ve köylere göç, köylerin nüfusunun hızla düşmesinin en önemli sebepleri başında geliyor. 430 bin nüfuslu Isparta’da yaşayanların üçte ikisi Isparta merkezde yaşarken geri kalan üçte birlik kısım ilçe ağırlıklı köylerde yaşıyor. Köylerde yaşayanların yaş ortalaması ise 60’ın üzerinde. Genç nüfusun nerede ise parmakla sayılacak kadar az olduğu köylerimizde iş imkânının dışında sağlık, eğitim gibi alt yapının olmaması da bir başka faktör.
İşte Isparta'nın En Az Nüfusa Sahip Köyleri:
Atabey İlçesi, Kapıcak Köyü: 54 nüfus
Aksu İlçesi, Terziler Köyü: 43 nüfus
Eğirdir İlçesi, Bağbuyan Mahallesi: 42 nüfus
Gelendost, Keçili Köyü: 95 nüfus
Gönen, Kızılcık Köyü: 147 nüfus
Keçiborlu, Yenitepe Köyü: 39 nüfus
Isparta Merkez, Darıderesi Köyü: 138 nüfus
Senirkent İlçesi, Başköy Köyü: 33 nüfus
Sütçüler, Çukurca Köyü: 30 nüfus
Şarkikaraağaç, Çavundur Köyü: 98 nüfus
Uluborlu, İnhisar Köyü: 87 nüfus
Yalvaç, Gökçeali Köyü: 94 nüfus
Yenişarbademli, Pınarbaşı Mahallesi: 114 nüfus
Bu köylerdeki düşük nüfus, kırsal alanlarda yaşamanın zorlaştığını ve insanların daha iyi yaşam koşulları bulmak amacıyla şehir merkezlerine yöneldiğini ortaya koyuyor
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.