ŞİVLİLİK GELENEĞİNİ YAŞATTILAR
ŞİVLİLİK GELENEĞİNİ YAŞATTILAR
Şivlilik Geleneği, Anadolu'nun fethinden sonra Konya bölgesini İslamlaştırma ve Türkleştirme döneminden bugüne gelmiş bir gelenektir. Bir Osmanlı geleneği olan şivlilik, Konya’da üç ayların başlangıcı ve Regaip Kandili nedeniyle asırlardan beri sürüyor. Gelenek nedeniyle ateşler yakılıp üzerinden atlanıyor, dilek fenerleri uçuruluyor. Çocuklar ise sabah saatlerinde söyledikleri çeşitli manilerle kapı kapı dolaşıp, evlerden şivlilik denilen çikolata ve şekerleme gibi hediye ve yiyecek topluyor. Konyalı olan ve Isparta’da bu geleneği yaşatmak isteyen Bedir Camii 4-6 yaş Kuran Kursu idarecisi Betül Yurtseven de kurslarında şivlilik etkinliği düzenleyerek Isparta da bir farkındalığa imza attı.
İslam inancına göre Hicri takvimde, mukaddes ay olarak bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları başladı. Konya'da üç ayların başlangıcı ve Regaip Kandili nedeniyle asırlardır yapılan 'şivlilik' adlı gelenek sürüyor. Osmanlı dönemi ve öncesinden bugüne uzanan en eski geleneklerden biri olan "Şivlilik" kutlamaları Regaip Kandili' nden bir gün önce gece başlıyor. Kutlamalar kapsamında, akşam namazından sonra anne ve babalarıyla sokaklara çıkan çocuklar, büyüklerinin yaktığı ateş etrafında toplanarak halka oluşturuyor.
Çocuklardan bazıları, ateşin üzerinden atlıyor. Eğlence ve kutlamalar gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam ediyor. Regaib Kandili günü ise sabah erkenden kalkan çocuklar, gruplar halinde kapı kapı dolaşıp, şivlilik adı verilen şeker ve çikolata topluyor. Her aile bütçesine göre, bir gün öncesinden marketlerden aldığı, şeker, gofret, çikolata, cips ve kuru yemişleri, zillerini çalan çocuklara ikram ediyor. Ev ve dükkanları gezen çok sayıda çocuk, taşıdıkları poşetleri çikolata ve şekerle doldurmanın mutluluğunu yaşıyor.
Şivlilik geleneği, ülkemizin kültürel miraslarından bir tanesidir. Şivlilik etkinliğinin ismi, çeşitli kaynaklarda 'kuş ötüşü' ve 'yağda kızaran hamur sesi' olarak karşımıza çıkar. Konya’da bugüne “ilk namaz” adı da verilir.
Isparta Hızırbey Mahallesi’nde hizmet veren Isparta Müftülüğü’ ne bağlı Bedir Camii 4-6 yaş Kuran Kursu idarecisi Betül Yurtseven de geçmişi asırlara dayanan bu geleneği Regaib Kandili’ nde kurumlarında uygulayarak bir yeniliğe imza attı. Çocuklarımıza unutulmaya yüz tutan değerleri yeniden yaşatmak isteyen, milli ve manevi değerlerimize bağlı bir nesil yetiştirmenin önemine dikkat çeken Betül Yurtseven şunları söyledi:
‘Üç ayların başlangıcı ve Regaib Kandili nedeniyle asırlardır yapılan ve şivlilik adı verilen bir gelenek halen Konya da sürdürülmektedir. Bu gelenek sebebi ile ateş yakılır, üzerinden atlanır, dilek fenerleri uçurulur, bir gün öncesi akşamında fener alayı düzenlenir. Çocuklarımız da sabah saatlerinde manilerle kapı kapı dolaşarak evlerden çikolata, şeker ya da çeşitli hediyeler (şivlilik) toplar. ‘’
‘Osmanlı dönemi öncesine uzanan bu en eski dini geleneklerden olan şivlilik geleneğini, kendim de Konyalı olmam hasebiyle çocuklarımızın da tatmasını istedim. Üç ayların başlangıcı ve Regaib Kandili’ni güzel şekilde aşılamak ve Isparta da bu kültürün yaygın olmaması sebebiyle biz de çocuklarımıza Bedir Camii 4-6 Yaş Kuran Kursu olarak bu geleneği yaşatmak istedik. Bunun için de kursumuzda ‘ŞİVLİLİK ETKİNLİĞİ’ düzenledik. Öncelikle bir pano hazırladık ve stantlar oluşturduk. 4 katlı olan kurs binamızın her katına birkaç stant yerleştirerek, çocuklarımızın maniler eşliğinde katlarda çaldıkları her kapıdan ikramlar alarak dolaşmalarını sağladık. Bu sayede şivliliği çocuklarımıza tattıracağız. Sonrasında bir alanda toplanarak şivliliği, bu etkinliği neden yaptığımızı ve kandil gününün önemine değinerek hep birlikte dua ederek etkinliğimizi sonlandıracağız. Burada amacımız çocuklarımıza farkındalık oluşturmak ve kandil gününü coşku ile kutlamalarını sağlamaktır. Kandil gününü bu şekilde çocuklarda yer ederek karşılamak ve kutlamak onlarda da bu günlerin değeri noktasında kalıcı hatıralar oluşmasını sağlayacaktır.Çocuklarımız sevinçle bu etkinliği gerçekleştirdi bizler de ikram edip onları sevindirdiğimiz için mutluluk duyduk , büyük bir coşku ile kutladık'' dedi.
ŞİVLİLİK MANİSİ
Şivli şivli şişirmiş,
Erken kalkan pişirmiş,
İki çörek bir börek,
Bize namazlık gerek…
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.