TED ISPARTA KOLEJİ 3 PROJE İLE ISPARTA'YI TEMSİL EDECEK
TED ISPARTA KOLEJİ 3 PROJE İLE ISPARTA'YI TEMSİL EDECEK
Isparta'nın eğitim-öğretimde markası TED Isparta Koleji öğrencilerinin hazırladığı 3 proje TÜBİTAK Öğrenciler Arası Araştırma Projeleri Yarışması'nda bölge finaline kaldı.
TÜBİTAK'a bu yıl toplamda 11 proje ile en çok başvuru yapan okul olan TED Isparta Koleji'nin 3 projesi bölge finali için davet aldı. Isparta'yı birbirinden özel 3 proje ile temsil edecek olan öğrenciler, şimdi heyecanla 7 Nisan'ı bekliyor.
25 yıllık deneyim, birikim ve uzman kadrosu ile eğitimde fark yaratan Isparta TED Koleji, bu yıl da TÜBİTAK için yine birbirinden özel teknolojik projelerle geleceğe umut oluyor. Teknolojik tasarım dalında hazırladıkları 3 projeyle Afyonkarahisar'da yapılacak olan 19'uncu TÜBİTAK Öğrenciler Arası Araştırma Projeleri Yarışması'nda bölge finaline kalmaya hak kazanan TED Koleji öğrencileri, projeleri tanıttı.
İŞTE O PROJELER
Projenin adı: Kapalı ortamlardaki karbonmonoksit (CO) gazının tespiti ve uyarı sistemleri
TED Isparta Koleji 5. sınıf öğrencisi Ela Sezginer, projeyi televizyonda gördüğü bir haber sonrası yapmaya karar verdiğini belirterek; "Haberde bir ailenin soba zehirlenmesi yaşadığı yazıyordu. Sonra ben soba zehirlenmelerinin nasıl olduğunu araştırdığımda sobada yanan kömür yüzünden karbonmonoksit gazının ortaya çıktığını öğrendim. Karbonmonoksit gazı kokusuz, tatsız bir gaz olduğu için insanlar tarafından algılanamıyor ve nefes yoluyla hemen kana karışarak kısa bir sürede insanları zehirleyebiliyor. Biz de bu durumun önüne geçebilmek adına karbonmonoksit gazını algılayabilen ve mesaj yoluyla insanları uyarabilen bir sistem geliştirdik" dedi.
Projenin diğer ortağı 7. Sınıf Öğrencisi Mustafa Ata Aşık ise, sistemde ESP32 adı verilen bir Wi-Fi mikrodenetleyici kullandıklarını belirterek; "ESP32 üzerine MQ-7 gaz sensörü ekledik. MQ7 ortamdaki karbonmonoksiti algılayabilen bir gaz sensörüdür. ESP32 geliştirme kartı ile MQ-7 gaz sensöründen gelen değerler sürekli olarak izlenir ve belirlenen limit değerlerin üzerine çıkıldığında sistem SMS yolu ile kullanıcıları bilgilendirir. Sistemimizin maliyeti her bütçeye uygundur ve erişilebilir durumdadır. Ayrıca sisteme istediğimiz kadar telefon numarası eklenebilmektedir. Böylece ortamdaki karbonmonoksit gazı artış gösterdiğinde birden fazla kişiye SMS gönderebilmektedir. Sistemimizin en güzel yanı ise geliştirilebilir olması ve pek çok yerde kullanılabilir olmasıdır" şeklinde konuştu.
SOBA ZEHİRLENMELERİNE KARŞI ETKİLİ BİR ÇÖZÜM GELİŞTİRMEK AMACIYLA ÇALIŞTILAR
Projeyi rehberlik yapan Fen Bilimleri Öğretmeni Neslihan Alakuş ise, 14 yıldır TED Isparta Koleji'nde görev yaptığını belirterek; "Bu yıl öğrencilerimizin aklına harika bir proje fikri geldi. Onların heyecanını ve motivasyonunu görmek beni de çok mutlu etti. Bölge finallerine kalmaları hepimiz için büyük bir gurur kaynağı oldu. Öğrencilerim soba zehirlenmelerine karşı etkili bir çözüm geliştirmek amacıyla çalıştılar. Bu, insan hayatını doğrudan etkileyen çok önemli bir konuydu. Projeyi titizlikle yürüttüler ve ciddi emek harcadılar. Her aşamada bilimsel süreç becerilerini kullanarak, gerçek bir probleme çözüm üretmeye çalıştılar. Onlar TED Isparta Koleji olarak öğrencilerimize kazandırdığımız, bilimin sadece ders kitaplarında değil, gerçek hayatta da karşılığı olduğunu gösterdiği, bir fikrin nasıl projeye dönüştüğünü, bilimsel araştırma yapmanın ne kadar önemli olduğunu birebir deneyimlediler. Bu süreçte hem ekip çalışması hem de problem çözme becerileri geliştirdiler. Öğrencilerimizin bölge finallerine kalmaları çok büyük bir gurur kaynağıdır. Ancak en önemlisi, bilimsel bakış açısıyla düşünmeyi ve çalışmayı öğrenmiş olmalarıdır. Onları verdikleri emekten dolayı yürekten kutluyorum ve başarılarının devamını diliyorum. Başta öğrencilerim olmak üzere, destekleriyle yanımızda olan TED Isparta Koleji yöneticilerine ve velilerimize çok teşekkür ederim. Umarım bu tür projeler daha fazla öğrenciye ilham olur ve bilime olan ilgiyi artırır"
(2)
Kültürel Mirasım Atasözlerimi Eğlenerek Öğreniyorum
Isparta TED Koleji'nin bir diğer proje ise 3 öğrenci tarafından hazırlanan Türk atasözleri ile digital oyun projesi oldu. Proje ile ilgili bilgiler veren 7. Sınıf öğrencisi Zeynep Akyaz; "Atasözlerimiz bizim rehberlerimizdir, bizim kültürel mirasımızdır. Atalarımızın deneyimlerinden faydalanmamızı sağlayan kültürel ögelerimizdir. Atasözlerimiz aynı zamanda Türkçe dersimizin kazanımlarındandır. Bu nedenle atasözlerimizi öğrenmek önemlidir. Projemizi hazırlarken ‘Atasözlerimizi nasıl daha kolay ve eğlenceli şekilde öğrenebiliriz?’ sorusundan yola çıktık. Bizler teknolojiyle iç içe çocuklarız. Telefon, tablet, bilgisayar gibi teknolojik aletler hayatımızın birer parçasıdır. Bu nedenle atasözlerimizi öğrenmemize yardımcı olacak bir dijital oyun hazırladık"
7-A Sınıfı Öğrencisi Damla Tanem Cebeci de bu proje için öncelikle aralarında iş bölümleri yaptıklarını söyleyerek; "Onun içerisindeki olan soruları TDK Atasözleri Sözlüğü’nden yararlanarak oluşturduk. Atasözlerimizde önemli değerlerimiz de olduğu için sorularımızı değerler altında bölümlere böldük. Böylece atasözlerimizi öğrenmenin yanında değerler eğitimini de amaçladık"
Projenin bir diğer ortağı 7-A Sınıfı Öğrencisi Birce Tolacı da "Oyunumuzu daha sonra dijital platforma aktardık. Atasözleriyle ilgili bir şarkı hazırladık ve değerler temaları ile giriş bölümü ekranımızı ayarladık. Sorularımızı yazdık. 100 puan alan öğrencinin oyunu oynayabilmesi hedefini oluşturduk ve bu şekilde oyunumuzu daha eğlenceli hale getirdik. Atasözlerini oyunumuz sayesinde öğrencilerin daha iyi bir şekilde öğreneceğine inanıyoruz"
Öğrencilerin projelerine rehberlik eden TED Isparta Koleji Türkçe Öğretmeni Çağrı Çelik de öğrencilerin harika bir fikirle kendisine geldiğini açıklayarak; "Geleneklerimize ait olan Türk atasözlerimizi nasıl daha eğlenceli öğrenebiliriz sorusuyla yola çıktılar. Bu süreç boyunca danışmanlık yaptım. Projelerini geliştirirken çok disiplinli çalıştılar ve TÜBİTAK bölge finallerine oldukça yüksek bir puanla geçtik" dedi.
(3)
Farklı Seviyelerde Tuzluluk Stresi Uygulanan Fasulye Tohumlarına Ses Dalgalarının Etkisi
İkiz kız kardeşler tarafından hazırlanan bu proje bölge finaline davet alan 3 projeden biri oldu. 5. sınıf öğrencileri Şevval ve Emsal İclal Kabasakal proje ile ilgili detayları anlattı. İkizler açıklamalarında; "Bu projeyi gelecekteki kuraklık olduğunda bitkiler nasıl etkilenir, bunu araştırmaya başladık. Bu projede ilk önce tohumlarımız tuza maruz bırakıldı, sonra tuza maruz bırakılan tohumlara ses dalgası verildi ve çimlenmeye bırakıldı. Bunun sonucunda tuza maruz bırakılan tohumlar olumsuz sonuçlandı. Ancak tuza bırakılmalarına rağmen ses dalgası verildiğinde olumlu sonuçlandı. Bizim önerimiz, gelecekte kuraklık olursa bitkilerimize ses dalgası vererek güzelce yetiştirebiliriz"
Projede öğrencilere rehberlik eden Fen Bilgisi ve Bilim Atölyesi Öğretmeni Fatma Ültay da konuşmasında; "Bu sene kızlarımız bize çok güzel bir proje fikriyle geldiler. Günümüzde yağışların azalmasıyla birlikte, gelecekte yaşanabilecek kuraklık ve bu kuraklığa bağlı olarak bize ne gibi sonuçlar çıkacak, bununla ilgili araştırmalar yaptık. Araştırmalarımız sonucunda, kuraklık sonucunda biz insanlar ve diğer canlılar fazlasıyla zarar göreceğini ve bu zararlardan özellikle bizim beslenmemiz için gerekli olan bitkilerin nasıl zarar göreceğini araştırmaya başladık. Bu araştırmamız sonucunda, bitkileri yetiştirmek için gerekli olan minerallerle birlikte tuzların toprak yüzeyinde fazlasıyla arttığını gözlemledik ve bu artış sonucunda da bitkilerimiz oldukça olumsuz zarar görüyor. Çimlenmesi, kök uzunluğu gibi etkenlerle bitkilerimiz biraz zayıf kalmaktadır. Biz de bu zayıflığı nasıl kırabiliriz diye düşündük, araştırmalar yaptık ve ses dalgasının olumlu sonuç elde edebileceğini varsaydık. Bununla ilgili projemizi yürüttük. Bölgeye kaldık. Bölgeye kaldığımız için çok mutluyuz ve heyecanlıyız. Çok güzel bir şekilde projemizi tanıtacağız"
Ortaokul Müdürü Hüseyin Avni Şataf, öğrencilerin bu yıl 11 TÜBİTAK projesiyle başvuru yaptığını, bunlardan 3 projenin bölge sergisine katılma hakkı kazandığını belirterek şunları söyledi:
“Bu 11 başvuru, Isparta’daki okullar arasında en yüksek sayıdır. Projelerimiz, sadece bu yıla ait değil; geçtiğimiz yıldan itibaren planlanıp hayata geçirilmiş çalışmalar. Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz, okul ortamında gerçek bir problemi çözerek, bunu projeye dönüştürmeyi öğreniyorlar. Bu, bizim anaokulunda başlayan, K12 sistematiğiyle liseye kadar devam eden eğitim anlayışımızın doğal bir sonucudur.”
Okulumuz, yalnızca TÜBİTAK projelerinde değil, aynı zamanda TEKNOFEST gibi Türkiye’nin en prestijli teknoloji etkinliklerinde de aktif olarak yer alıyor. Öğrencilerimiz, bu projeler sayesinde hem bilimsel hem de teknolojik düşünme becerilerini geliştirirken, takım çalışması, iletişim ve problem çözme gibi 21. yüzyıl becerilerini de kazanıyorlar.
STEM çalışmaları ile elde edilen başarıların bir sonucu olarak, TED Isparta Koleji bu yıl eTwinning Okulu seçildi. Şu anda ilkokul öğrencilerimiz, 9 farklı eTwinning projesiyle Avrupa’daki pek çok ortak okul ile iş birliği içinde çalışmalar yürütüyor. Bu da eğitim sistemimizin sadece ulusal değil, uluslararası ölçekte de değer gördüğünün bir göstergesi.
“Biz öğrencilerimizi sadece sınavlara değil, geleceğe hazırlıyoruz. TED mezunu gençlerimizin, hem ülkelerine hem insanlığa değer katacak bireyler olacağına yürekten inanıyoruz. Bu başarıda emeği geçen tüm öğretmen arkadaşlarıma ve öğrencilerimize sonsuz teşekkür ediyorum. 25. yılımızda bu başarıları daha da ileriye taşıyacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.”Onu da buradan paylaşmak istiyorum" diyerek sözlerini tamamladı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.