Hakan YAMAN
Köşe Yazarı
Hakan YAMAN
 

SU SAVAŞLARI ÇIKAR MI?

Mevsimler o kadar değişti ki bunu her geçen gün daha net görebiliyoruz. Geçtiğimiz Ocak ayında kayak severler Davraz’ın zirvesinde kayak yapabiliyordu! Aralık ayında başlayan yağışlar mevsim normallerinin altında seyrederken bu yıl henüz kar ve yağmurla tanışamadık. Birçok yerde insanlar yağmur duasına çıktı… Sözün özü, küresel ısınma ve mevsim değişiklikleri gelecekte bizi bekleyen kıtlık ve kuraklık tehlikenin sinyallerini şimdiden vermeye başladı. Kuraklık ve su yeni yüzyılın en önemli sorunu olarak insanoğlunu tehdit etmeye devam edecek. Bugünden ciddi tedbirler alınmaz ise gelecekte su ve gıda savaşları, enerji ve petrolün yerini alacak. Son yüzyılda dünyada enerji ve petrol savaşlarına tanık olduk, hala bu soğuk savaş devam ediyor. Rusya-Ukrayna savaşı nedeni ile Avrupa da birçok ülke, doğalgazdan mahrum kaldığı için bu kışı üşüyerek geçireceği gerçeğini unutmayalım. Güneşten elde edilen enerji yeni yüzyılın en popüler sektörü olurken en azından insanoğlu petrole ve enerjiye bu kadar muhtaç kalmayacak. Peki, yeni dünya düzeninde kuraklığa bağlı açlığı nasıl önleyecekler. Suyun olmadığı topraklarda tarım ve hayvancılık nasıl yapılabilecek? İnsanoğlunun su ihtiyacı nasıl karşılanabilecek? Bugün hoyratça kullandığımız su, gelecekte altın kadar değer kazanacakken bu gerçeği görüp geleceğe yatırım yapabiliyor muyuz? Geleceğe yatırım tasarruf bilinci ile başlar. Suyu Tasarruf edebilme, verimli kullanabilme kültürünü öğrenmeli ve şimdiden uygulamalıyız. Isparta Belediye Başkanı Sayın Şükrü Başdeğirmen kuraklık tehlikesine dikkat çekerek, vatandaşlardan suyu tasarruflu kullanmalarını ve boşa akıtmamalarını istedi. Eğirdir gölündeki çekilme gözle görülebiliyor, suyun kodu düşüyor. Bugün Isparta’nın içme suyunu karşılayan Eğirdir gölü, darıderesi göleti susuz geçen yıllarda gelecekte bugünümüzü mumla aratacak. Göller bölgesinde ve etrafı sularla çevrili ülkemizde su sorunu yaşanıyor. Su Uzmanı Doç Dr. Erol Kesici’ye göre Dünyada su riski olan ülkeler arasında 27. sırada olan Türkiye 2040 yılında susuz kalabilir. Bu arada Dünya Su örgütünün raporlarını iyi okuyup analiz edelim. Afrika’da birçok ülke su sıkıntısı yaşadığı için, ölümler artıyor, hastalıklar çoğalıyor ve birçok olumsuzluk su yokluğuna bağlı olarak insanoğlunu tehdit ediyor. Bugünümüze şükredip geleceğimizi şekillendirmek, bugünden çözüm üretmek gerekiyor. Dünyadaki su sorunu çözecek olan Devletlerdir ama bireyler olarak bizlere de görevler düşüyor. Suyu tasarruflu kullanmayı öğrenmeli, çocuklarımıza öğretmeliyiz. Su bilincini oluşturmalı, kamu spotları ile yaygınlaştırmalıyız. Tarım bakanlığı da, tarım politikasında üreticiyi hızlı bir şekilde bilinçlendirmeli, damla sulama sistemi yaygınlaştırmalı ve teşvik etmeli... Son olarak Türkiye’yi bilmem ama Isparta’da 2024 yılını SU YILI ilan edelim ve şehrimizin su sorununu masaya yatırıp çözüm yollarını arayalım.
Ekleme Tarihi: 15 Ocak 2023 - Pazar

SU SAVAŞLARI ÇIKAR MI?

Mevsimler o kadar değişti ki bunu her geçen gün daha net görebiliyoruz. Geçtiğimiz Ocak ayında kayak severler Davraz’ın zirvesinde kayak yapabiliyordu!

Aralık ayında başlayan yağışlar mevsim normallerinin altında seyrederken bu yıl henüz kar ve yağmurla tanışamadık. Birçok yerde insanlar yağmur duasına çıktı…

Sözün özü, küresel ısınma ve mevsim değişiklikleri gelecekte bizi bekleyen kıtlık ve kuraklık tehlikenin sinyallerini şimdiden vermeye başladı.

Kuraklık ve su yeni yüzyılın en önemli sorunu olarak insanoğlunu tehdit etmeye devam edecek. Bugünden ciddi tedbirler alınmaz ise gelecekte su ve gıda savaşları, enerji ve petrolün yerini alacak.

Son yüzyılda dünyada enerji ve petrol savaşlarına tanık olduk, hala bu soğuk savaş devam ediyor. Rusya-Ukrayna savaşı nedeni ile Avrupa da birçok ülke, doğalgazdan mahrum kaldığı için bu kışı üşüyerek geçireceği gerçeğini unutmayalım.

Güneşten elde edilen enerji yeni yüzyılın en popüler sektörü olurken en azından insanoğlu petrole ve enerjiye bu kadar muhtaç kalmayacak.

Peki, yeni dünya düzeninde kuraklığa bağlı açlığı nasıl önleyecekler. Suyun olmadığı topraklarda tarım ve hayvancılık nasıl yapılabilecek? İnsanoğlunun su ihtiyacı nasıl karşılanabilecek?

Bugün hoyratça kullandığımız su, gelecekte altın kadar değer kazanacakken bu gerçeği görüp geleceğe yatırım yapabiliyor muyuz?

Geleceğe yatırım tasarruf bilinci ile başlar. Suyu Tasarruf edebilme, verimli kullanabilme kültürünü öğrenmeli ve şimdiden uygulamalıyız.

Isparta Belediye Başkanı Sayın Şükrü Başdeğirmen kuraklık tehlikesine dikkat çekerek, vatandaşlardan suyu tasarruflu kullanmalarını ve boşa akıtmamalarını istedi. Eğirdir gölündeki çekilme gözle görülebiliyor, suyun kodu düşüyor.

Bugün Isparta’nın içme suyunu karşılayan Eğirdir gölü, darıderesi göleti susuz geçen yıllarda gelecekte bugünümüzü mumla aratacak.

Göller bölgesinde ve etrafı sularla çevrili ülkemizde su sorunu yaşanıyor. Su Uzmanı Doç Dr. Erol Kesici’ye göre Dünyada su riski olan ülkeler arasında 27. sırada olan Türkiye 2040 yılında susuz kalabilir.

Bu arada Dünya Su örgütünün raporlarını iyi okuyup analiz edelim. Afrika’da birçok ülke su sıkıntısı yaşadığı için, ölümler artıyor, hastalıklar çoğalıyor ve birçok olumsuzluk su yokluğuna bağlı olarak insanoğlunu tehdit ediyor.

Bugünümüze şükredip geleceğimizi şekillendirmek, bugünden çözüm üretmek gerekiyor. Dünyadaki su sorunu çözecek olan Devletlerdir ama bireyler olarak bizlere de görevler düşüyor. Suyu tasarruflu kullanmayı öğrenmeli, çocuklarımıza öğretmeliyiz. Su bilincini oluşturmalı, kamu spotları ile yaygınlaştırmalıyız.

Tarım bakanlığı da, tarım politikasında üreticiyi hızlı bir şekilde bilinçlendirmeli, damla sulama sistemi yaygınlaştırmalı ve teşvik etmeli...

Son olarak Türkiye’yi bilmem ama Isparta’da 2024 yılını SU YILI ilan edelim ve şehrimizin su sorununu masaya yatırıp çözüm yollarını arayalım.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.