BAŞVURAN PARASINI GERİ ALACAK
BAŞVURAN PARASINI GERİ ALACAK
Kasım ayında başlayacak emlak vergisi ikinci taksit ödemeleri gerçekleştirilecek. Ancak emekli maaşı alanların emlak vergisinden muaf tutulacağı açıklandı...
Peki emlak vergisi muafiyeti, hangi koşullarda uygulanacak
Emekli maaşı alan kişiler, emlak vergisinden muafiyet hakkına sahip olabilmektedir. Ancak, bu muafiyetin uygulanabilmesi için kişinin emekli olması gerekmektedir.
Muafiyet, genellikle belirli bir değer altındaki konutlar için geçerlidir. Bu değer, her yıl belediyeler tarafından belirlenir ve genellikle düşük gelirli haneler için geçerli olur.
Emlak vergisi muafiyeti, genellikle yalnızca bir adet konut için geçerlidir. Eğer kişinin birden fazla konutu varsa, yalnızca bir tanesi için muafiyet sağlanabilir.
Muafiyet için ilgili belediyeye başvuruda bulunulması gerekebilir. Bu süreç, her belediyenin uygulamalarına göre değişiklik gösterebilir.
Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak isteyen emeklilerin, bu koşulları dikkate alarak ilgili başvurularını yapmaları önemlidir.
Her yıl değişebilen muafiyet koşulları ve değerler hakkında detaylı bilgi almak için yerel belediyelerin web siteleri veya mali hizmetler birimleriyle iletişime geçmekte fayda vardır.
Kasım ayında başlayacak emlak vergisi ikinci taksit ödemeleri için geri sayım başlarken, emekli maaşı alanların emlak vergisinden muaf tutulacağı duyuruldu. Peki, emlak vergisi muafiyeti hangi koşullarda uygulanır?
Geçen yıl EYT düzenlemesiyle 2 milyon kişi emekliliğe hak kazanırken, bu yıl Ağustos ayına kadar 300 bin kişi daha emekli oldu. Bu rakamın yıl sonunda daha da yükselmesi bekleniyor.
Emekli maaşı bağlananlara bayram ikramiyesi ve maaş promosyonu gibi ek gelir imkanlarının yanı sıra emlak vergisinde de muafiyet tanınıyor. Böylece yüz binlerce kişi için emlak vergisinden muaf olma hakkı sağlanmış oldu.
Bu kapsamda brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutu olan ve SGK’dan alınan emekli maaşı dışında geliri olmayan emekliler, ev hanımları, işsizler, engelliler, gaziler ve şehit yakınları emlak vergisinden muaf tutuluyor.
Dul ve yetim aylığı alan kişiler de bu haktan faydalanabiliyor.
Geçen yıl elde ettiği mevduat faizi ve temettü gibi gelirlerin toplamı 150 bin lirayı aşan emekliler ise bu muafiyetten yararlanamıyor.
Muafiyet hakkı emekli olunan yılı izleyen yıldan itibaren başlıyor. Örneğin, 2022 yılında emekli olan ve tek konutu 200 metrekareyi aşmayan, çalışmayan kişiler, 2023 yılında bu muafiyetten faydalanabilir.
2023 yılı içinde emekli maaşı bağlananlar için ise muafiyet 2025 yılında devreye girecek.
MUAFİYET NASIL UYGULANIYOR?
Emekli olan kişilerin muafiyet için bağlı bulundukları belediyeye başvuru yapmaları gerekiyor. Başvuru sırasında ‘Tek Meskeni Olan (intifa hakkına sahip olanlar dahil ) Emeklileri, Dul ve Yetimlere Ait Form’ doldurup imzalayarak teslim ediliyor.
HİSSELİ KONUT İÇİN HİSSE ORANINDA MUAFİYET
200 metrekareyi aşmayan konutta hissesi bulunan emekliler için de hisse oranında muafiyet uygulanıyor. Ancak bir kişinin sahip olduğu konut dışında miras kalan başka bir evde hissesi varsa, bu durumda muafiyet yapılmıyor.
VERGİ İADESİ ALABİLİRSİNİZ
Emlak vergisinden muaf olmasına rağmen bilmeden ödeme yapanlar o paraları geri alma şansına sahip. Beş yıllık geriye dönük zaman aşımı süresi içinde yapılan ödemeler, şartların karşılandığını gösteren belgelerle belediyeye başvuru yapılarak iade alınabiliyor
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.