DOLUNAY. ‘KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM ATILDI’

ISPARTA 20.09.2024 - 16:30, Güncelleme: 20.09.2024 - 16:30
 

DOLUNAY. ‘KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM ATILDI’

Bağlar, Yedişehitler, Pirimehmet, Gülcü, Yenice gibi mahallelerde kentsel dönüşümün önü açılarak, riskli binalarda emsal artışı yapılması onaylandı. İYİ Parti İmar Komisyonu Üyesi Murat Dolunay, bu düzenleme için "Isparta'da kentsel dönüşüm anlamında atılmış en önemli adım" ifadesini kullandı. 6306 sayılı Afet Risk Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu çerçevesinde, riskli yapılara bir buçuk katına kadar emsal artışı ve değer artışı bedelinden muafiyet uygulaması, Isparta’da farklı bir şekilde hayata geçirildi. Özellikle Bağlar, Yedişehitler, Pirimehmet, Yenice, Işıkkent, Davraz gibi merkez mahallelerde bulunan riskli binaların yer aldığı arsalara yüzde 10 emsal artışı sağlayan düzenleme, Belediye Meclisi kararıyla yürürlüğe girdi. İmar Komisyonu Üyesi Murat Dolunay, bu düzenlemenin detaylarını aktardı. Yedişehitler,  Bağlar , Pirimehmet , Halifesultan , Gülcü mahalleleri gibi emsal değeri düşük olan bölgelerdeki değerlerin artırılması ve buralarda kentsel dönüşümün hızlandırılması amacıyla yüzde 10 emsal artışı yapıldığını belirten Dolunay, "Burada 1,60 emsal sınırını koyarak şehir içinde yoğunluğun artmasını önledik. Bağımsız bölüm miktarına göre emsal artışı maksimum1,60’a kadar yapılabilecek. Emsal 1.60 olan parseller bundan yararlanamayacak. Karaağaç, Sermet, Emre mahalleleri gibi bazı  mahallerde geçmiş  dönem imar revizyonları ile oranı 1,60 çıkarılmıştır. İmar revizyonundaki bu artışla buralardaki sorun çözülmeye başladı. Ancak Bağlar ve Yedişehitler doğancı gibi küçük, ikişer-üçer katlı yerlerde müteahhitler devreye girmiyordu çünkü emsal değeri düşüktü. Bu nedenle 1,40 emsalin altında olan binalar için artış sağladık. Ben bunun kademeli olması gerektiğini önerdim. Örneğin, 1 ile 10 bağımsız bölüm için yüzde 10, 11 ile 20 bölüm için yüzde 15, 21'in üstündeki binalar için ise yüzde 20 artış yapılmalı. Buradaki amaç daha çok bağımsız bölümü dönüştürebilmek. Belediye Başkanımızla görüştük. Bu çalışmayı ikinci aşamada yapacağız. Şehir içinde bu emsal artışından bir miktar sosyal donatı eksikliği  olacak. Bunu da ada bazında gelecek imar tadilatlarında sağlayacağız.. Ancak, bu binaları şimdi dönüştüremezsek, ileride bir depremde olası can kayıpları ve maddi zarar büyük olabilir. Maraş ve Hatay depremleri bunun en büyük örneği. Bugün bütün yatırımlar kısıtlandı ve tüm bütçe bu bölgelere yönlendirildi. Gelecekte belkide olabilecek yeni depremler ülkenin beka sorunu haline gelebilir bu manada Isparta’da kentsel dönüşümde en önemli adım atıldı. Amacımız, eski mahallelerdeki riskli yapıları dönüştürmek. İkişer-üçer katlı veya Işıkkent'teki beş katlı depreme dayanıksız evleri dönüştüremiyoruz, çünkü emsal yetmiyor. Bu süreci hızlandırdık." şeklinde konuştu  

Bağlar, Yedişehitler, Pirimehmet, Gülcü, Yenice gibi mahallelerde kentsel dönüşümün önü açılarak, riskli binalarda emsal artışı yapılması onaylandı. İYİ Parti İmar Komisyonu Üyesi Murat Dolunay, bu düzenleme için "Isparta'da kentsel dönüşüm anlamında atılmış en önemli adım" ifadesini kullandı.

6306 sayılı Afet Risk Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu çerçevesinde, riskli yapılara bir buçuk katına kadar emsal artışı ve değer artışı bedelinden muafiyet uygulaması, Isparta’da farklı bir şekilde hayata geçirildi. Özellikle Bağlar, Yedişehitler, Pirimehmet, Yenice, Işıkkent, Davraz gibi merkez mahallelerde bulunan riskli binaların yer aldığı arsalara yüzde 10 emsal artışı sağlayan düzenleme, Belediye Meclisi kararıyla yürürlüğe girdi.

İmar Komisyonu Üyesi Murat Dolunay, bu düzenlemenin detaylarını aktardı. Yedişehitler,  Bağlar , Pirimehmet , Halifesultan , Gülcü mahalleleri gibi emsal değeri düşük olan bölgelerdeki değerlerin artırılması ve buralarda kentsel dönüşümün hızlandırılması amacıyla yüzde 10 emsal artışı yapıldığını belirten Dolunay, "Burada 1,60 emsal sınırını koyarak şehir içinde yoğunluğun artmasını önledik. Bağımsız bölüm miktarına göre emsal artışı maksimum1,60’a kadar yapılabilecek. Emsal 1.60 olan parseller bundan yararlanamayacak. Karaağaç, Sermet, Emre mahalleleri gibi bazı  mahallerde geçmiş  dönem imar revizyonları ile oranı 1,60 çıkarılmıştır. İmar revizyonundaki bu artışla buralardaki sorun çözülmeye başladı. Ancak Bağlar ve Yedişehitler doğancı gibi küçük, ikişer-üçer katlı yerlerde müteahhitler devreye girmiyordu çünkü emsal değeri düşüktü. Bu nedenle 1,40 emsalin altında olan binalar için artış sağladık. Ben bunun kademeli olması gerektiğini önerdim. Örneğin, 1 ile 10 bağımsız bölüm için yüzde 10, 11 ile 20 bölüm için yüzde 15, 21'in üstündeki binalar için ise yüzde 20 artış yapılmalı. Buradaki amaç daha çok bağımsız bölümü dönüştürebilmek. Belediye Başkanımızla görüştük. Bu çalışmayı ikinci aşamada yapacağız. Şehir içinde bu emsal artışından bir miktar sosyal donatı eksikliği  olacak. Bunu da ada bazında gelecek imar tadilatlarında sağlayacağız.. Ancak, bu binaları şimdi dönüştüremezsek, ileride bir depremde olası can kayıpları ve maddi zarar büyük olabilir. Maraş ve Hatay depremleri bunun en büyük örneği. Bugün bütün yatırımlar kısıtlandı ve tüm bütçe bu bölgelere yönlendirildi. Gelecekte belkide olabilecek yeni depremler ülkenin beka sorunu haline gelebilir bu manada Isparta’da kentsel dönüşümde en önemli adım atıldı. Amacımız, eski mahallelerdeki riskli yapıları dönüştürmek. İkişer-üçer katlı veya Işıkkent'teki beş katlı depreme dayanıksız evleri dönüştüremiyoruz, çünkü emsal yetmiyor. Bu süreci hızlandırdık." şeklinde konuştu

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.